Упркос томе што је радио у многим областима, Микеланђело је успео да ухвати толико детаља својим приказом структура људског тела као што је приказано на чувеној Давидовој скулптури.

Микеланђело се сматрао највећим живим уметником током свог живота, а од тада се сматра једним од највећих уметника свих времена. Бројна његова дела у сликарству, скулптури и архитектури сврставају се међу најпознатије свих времена. Иако су фреске на плафону Сикстинске капеле вероватно најпознатије од његових дела, уметник је о себи мислио пре свега као о вајару. Микеланђело се цео живот бавио мермерном скулптуром, а другим уметностима само у одређеним периодима.

Kако и зашто је Микеланђело научио анатомију?

Болница самостана Санта Мариа дел Санто Спирито пружила је Микеланђелу анатомске слике тела преминулих. Током своје 18. године живота почео је да изводи сецирање људи, а многе од ових процедура су се одвијале у манастиру Санто Спирито у Фиренци, где су лешеви често долазили из оближњих болница.

Да ли је Микеланђело украо мртва тела?

Пошто су били упознати са прошлим ситуацијама пљачке гробница, дали су све од себе да дођу до тела. Попут отимача тела Бурка и Хара, прича се да је Микеланђело размишљао о употреби уметности за куповину лешева.

Kако је Микеланђело научио о анатомији?

Италијанска уметност опонаша покрете, страсти, интересовања и хобије оданог лекара-филозофа када је Микеланђело (1475–1564) био члан двора Лоренца де Медичија у својим раним тинејџерским годинама. Током целог Микеланђеловог живота, он учи и црпи и од живих људи. У својој улози на двору Лоренца де Медичија, дао је глас хуманизму у историји Фиренце. Анатомске студије пацијената су спроведене на телима која је Микеланђело набавио из болнице самостана Санта Мариа дел Санто Спирито.

Зашто је Микеланђело проучавао људску анатомију?

Микеланђелова уметност одаје почаст природи на исти начин као и бројни легендарни мајстори његовог времена. На нивоу облика људског тела који је захтевао разумевање облика тела, па је уметник посматрао живе моделе и сециране лешеве, као и мишиће, тетиве и крвне судове. Многи уметници и научници су радили сецирање ради бољег разумевања тела упркос томе што је Kатоличка црква то забранила. У доба ренесансе, многи уметници су желели да сазнају више о својим телима како би развили вештину да их сликају и вајају на различите начине.

Kо је био први уметник који је сецирао тела?

Најпознатији ренесансни уметник Леонардо да Винчи (1417-1509) из Француске, изводио је многе аутопсијске захвате на људским лешевима који представљају основу за његов познати рад о анатомији који се може видети у данашњим музејима уметности.

 

 

Новости.рс

ПОСТАВИ ОДГОВОР

молимо унесите свој коментар!
овдје унесите своје име