О пореклу имена села у Србији има много података, али још и више легенди и прича, због којих је до правих података некада тешко доћи. Таква је ситуација и са једним малим селом крај Смедерева које је, према попису из 2011. дом за нешто више од 1800 становника.

Иако је реч о воћарском крају и месту за које ће вам Смедеревци рећи да из њега потичу најлепше брескве и јабуке оно што људи са стране прво примете јесте необично име овог места – Удовице.

Село лежи југозападно од Смедерева. Удовице су старије насеље. У близини има трагова који указују на живот још из римског доба.

Нема историјских записа о томе зашто је сеоце заслужило ово, по мишљењу многих, најтужније име у Србији, али има легенди.

По предању, овде је некада постојало село Подгорица, из кога је деспот Вук Гргуревић Бранковић (у народној поезији опеван и као Змај деспот Вук), да би казнио сељаке који су прикрили Турчина Албега, покупио 60-70 сељака и погубио их.

Након тога, у селу су остале само удовице, па је и читаво место добило то име.

Стари Удовчани данас причају да њихово село није на месту на којем се некада налазила Подгорица, али се име свакако задржало из давнина. Удовице се помињу у арачким списковима из првих десетина 19. века. Године 1818. имало је 25 кућа, а по попису из 1921. имало је 204 куће са 1097 становника.

 

istorijskizabavnik.rs

ПОСТАВИ ОДГОВОР

молимо унесите свој коментар!
овдје унесите своје име