Цркву је у знак сећања на Александра II саградио архитекта Алфред Парланд и сматра се једном од главних атракција Санкт Петербурга. Откривамо седам мистерија повезаних са овим храмом.

Подводни крстови Спаса на крви

Локација храма је играла важну улогу у његовој историји. Како би спасили храм од бољшевика, грађани су уклонили крстове са њега и спустили их на само дно канала Грибоједов. Када је опасност прошла, а црква почела да се обнавља, нису успели да пронађу крстове који су крунисали храм. Случајни пролазник, који је знао за легенду, пришао је рестаураторима и саветовао им да их отраже у води. Радници су одлучили да покушају и послали су тим ронилаца да испита дно, на опште изненађење, крстови су били тачно тамо где је странац рекао.

Како је храм утицао на распад Совјетског Савеза

Још једна необична легенда повезана са црквом Спаса на крви и материјализацијом мисли догодила се већ на самом почетку деведесетих. Дуго је једна од главних знаменитости града на Неви деценијама била у скелама, што је изнедрило многе анегдоте, а одразило се чак и на песме. Међу становништвом постојало је уверење да ће се читав Совјетски Савез, чим се скеле уклоне од цркве, срушити. Можда некоме изгледа као фикција, неко ће то отписати као случајност, али чињенице остају. Храм је 1991. године ослобођен од скела, а нешто касније, у августу исте године, дошао је крај совјетске власти.

Највећа колекција мозаика у Европи

Један од главних храмова северне престонице је прави музеј мозаика, јер се под његовим кровом налази најбогатија и највећа колекција, на којој су радили најпознатији домаћи мајстори: Васњецов, Нестеров, Бељајев, Харламов, Журављов, Рјабушкин и други. Потребно је напоменути да су мозаици главни украс цркве, јер је чак и иконостас Спаса на крви мозаик. Не само да је храм дуго грађен, већ је и отварање храма и његово освештавање одлагано десет година.

Мртвачница и „спаситељ на кромпиру“

Није тајна да су током рата и под совјетском влашћу цркве и храмови града радили у необичном режиму, јер су негде биле смештене краве, а негде предузећа. Током блокаде црква Спаса на крви је претворена у мртвачницу Ђержински, где су тела мртвих становника Лењинграда доношена из целог града, потврђујући на овај начин њен назив. Поред тога, једна од функција храма у тим тешким временима било је чување поврћа, па су је неки људи прозвали „спаситељ на кромпиру“. По завршетку рата црква је почела да се користи као магацин за сценографију Мале опере, која је данас позната као Михајловски театар.

Тајна нумерологије и црква Спаса на крви

Магија бројева заиста постоји, а црква Спаса на крви то и доказује. Водичи који желе да додају неки мистични шарм често се окрећу нумерологији и говоре о томе да је висина централне зграде 81 метар, што у потпуности одговара години смрти Александра II и још један број се спомиње, број 63 који није само висина до које се уздиже једна од купола, већ и године цара у тренутку покушаја убиства.

Мистична икона

Поред приче о чувеном духу са насипа канала Грибоједов, постоји још једна мистериозна легенда. Наводно се под кровом Спаса на крви налази икона на којој су се појавиле фаталне године за историју Русије – 1917. година и 1941. година. Верује се да икона има моћ да предвиди важне датуме преокрета за историју Русије. На икони се могу видети и друге нејасне силуете бројева, које ће се можда појавити како се приближава нова трагедија.

Крвави плочник

Познато је да је црква Спаса на крви саграђена на месту где се десило убиство цара Александра II, 1. марта 1881. године. Одмах након трагичних догађаја, Градска дума је предложила да се овде сагради мала капела. Нови цар Александар III наредио да се подигне величанствени храм, али да се остави део плочника унутар будућег храма, где је проливена крв његовог оца.

Sputnik

ПОСТАВИ ОДГОВОР

молимо унесите свој коментар!
овдје унесите своје име