Микеланђелов Мојсије налази се у Риму, у Базилици Светог Петра у ланцима, а многи и не знају да је одливак те скуплтуре смештен у двориште у Бирчаниновој 21. Заслужан за то што се одливак дела без ког је историја уметности тешко замислива нашао на Сењаку је српски правник и политичар с прелаза из 19. у 20. век Војислав Вељковић. О београдском Мојсију говорило се и раније, али је пажњу на ову статуу поново скренула љубитељка уметности Тамара Ристић објавом која се брзо проширила друштвеним мрежама.

– Налетела сам зимус на чланак о породици Вељковић. Деловали су ми интересантно и почела сам да тражим више информација о њима, па сам тако сазнала са скулптуру Мојсија. Када је дошло лепше време желела сам да одем да је видим и уживо. То искуство сам поделила на Фејсбуку, али нисам очекивала да ће да привуче толику пажњу – каже Тамара Ристић за „Блиц“.

Микеланђело је Мојсија радио 40 година за недовршену гробницу Јулија ИИ, угледног папе и мецене из доба ренесансе. Ако би неким несрећним случајем оригинална мермерна скулптура била оштећена, тачне мере за рестаурацију биле би узете са одливка донетог у Београд између два светска рата. „Подићи посебно здање са климатизацијом која ће спречавати да бронза‚ ради макар и један милиметар у сто година“ био је услов да би Вељковић уопште могао да купи право да одлије Мојсија и још неке Микеланђелове мање познате скулптуре.

На постаменту одливка види се жиг познате ливнице Сус Фрер, који означава да је Мојсије изливен у Паризу.

Војислав Вељковић био је секретар краља Александра Обреновића, професор права на Београдској великој школи, министар финансија… Докторирао је на Сорбони, а у Паризу се дружио са уметницима и колекционарима и још онда је почео да прикупља дела за колекцију. Када је умро, његов брат Јован отворио је „Мусео“, први приватни музеј у овом делу Европе. У том музеју чувале су се уметнине које је Вељковић за живота сакупио. Вељковићева богата колекција је након Другог светског рата национализована и великом броју уметнина ни данас није могуће ући у траг. Одливци Микеланђелових скуплтура спасени су тако што су после рата дати на чување у радионицу вајара Томе Росандића, одакле се развио и вајарски одсек Факултета ликовних уметности. Одливци се користе данас у настави на ФЛУ, за коју су изузетно важни.

Део шире збирке

На Факултету ликовних уметности, осим бронзаног одливка Мојсија, могу се видети и одливци Микеланђелових руку, његових скулптура Дан и Роб, као и његове Мадона. Колекција садржи и одливке статуа рађених током различитих временских периода, попут Асирске лавице или Фалконеове Купачице.

ПОСТАВИ ОДГОВОР

молимо унесите свој коментар!
овдје унесите своје име