Све је више људи који имају нарцисоидне црте личности. Претпоставља се да је главни разлог пораста што одрастају младе генерације које су навикле да је љубав када их родитељи обожавају, па онда исту такву љубав очекују од партнера. Као што је у античком миту о Нарцису он био изузетне лепоте, често савремени нарциси, такође имају неки изузетан квалитет због којег сматрају да вреде више од других. Међутим, то више није правило, зато што родитељи обожавају своју децу зато што су њихова, а не због неког изузетног квалитета. Због тога је данас нарцисоидност често прикривена. Главни проблем код нарцисоидних није то што су самозаљубљени, него то што имају смањену способност да воле друге. Од других очекују да их обожавају, али њихово емоционално везивање за друге је површно и плитко. Нормално им је да их други снажно воле, али не показују љубав према другима, јер сматрају да је са њихове стране сасвим довољно то што су другог удостојили да са њим буду у вези.

Нарцисоидност удвоје

Када је реч о емотивним везама у које ступа нарцисоидна особа, разликујемо два типа: нарцис са нарцисом и нарцис с обожаваоцем.

„Нарцисоидност удвоје” настаје када се две нарцисоидне особе међусобно изаберу и ступе у везу или брак. Оне уживају да импресионирају социјално окружење својим брилијантним личностима и својом идеалном везом. Овај тип везе је веома чест код популарних личности, филмских и музичких звезда. Суштина њихове везе је често обострани јасно дефинисани интерес, тако да индивидуална популарност доприноси порасту заједничке популарности.

Други тип емоционалне везе јесте између нарцисоидне особе и особе која јој се диви. Природа ове везе је асиметрична, тако што је нарцис на вишој позицији, а обожаватељ на нижој. И сама реч „обожавање” указује да је однос друге особе према нарцису као однос према неком богу или божанству. Зато је психолошки уговор између ове две особе да нарцис буде оно што јесте, да блиста као такав, а да га друга особа из сенке служи, да му угађа и чини оно што му је по вољи. Иако нарцис очекује да му други угађа и да се жртвује за њега, не осећа захвалност за то, већ сматра то нормалним односом. За њега је нормално да буде вољен и обожаван, али не и да због љубави према другом излази из своје зоне угодности. Поетично речено: нарцис је сунце око кога се други партнер окреће као планета. Нарцисоидна личност може бити фасцинантна особа, али с којом је немогуће направити довољно добру или минимално квалитетну везу.

Због свега реченог, можемо поставити питање зашто би неко желео везу са нарцисоидном особом – везу у којој мора пружати пуно љубави, а добити толико мало за узврат.

Незадовољни собом

Разлог је у томе што је многим људима веома привлачна самоувереност и емотивна недоступност нарцисоидне особе. Често су то особе које су незадовољне собом, које сматрају да такве какве су нису довољно вредне и да ће кроз везу са неким ко је тако квалитетан и саме добити на личној вредности. Оне покушавају да дођу до осећања личне вредности кроз љубав друге особе. Како од нарциса никада не добијају жељену потврду љубави, они су у стању сталне напетости и тежње да још више угоде нарцису како би их коначно заволео.

Некада, када мине почетна фасцинација нарцисом, а нарасте незадовољство везом, људи, у жељи да сачувају везу, постављају питање да ли нарцисоидна особа може да се промени, на пример, кроз психотерапију. Одговор на то питање је: „Могу, али…” То али је због тога што се људи могу променити само ако то желе, али што нарцис, по правилу, не жели да се мења, јер не види никакав проблем у себи и свом понашању. И зато онима који изнова и изнова бирају нарцисоидне особе за партнере остају две могућности. Прва је да разумеју како функционише нарцисоидна особа и прихвате тај минимум везе као нарцисов максимум, те да остану у вези која им доноси неке психолошке добити. Друга могућност је да се запитају из ког разлога чине такве емотивне изборе. Таква запитаност их може довести на психотерапију у којој ће променити своју слику о себи, развити самопоштовање и прихватање самога себе. Када се сами промене, тада ће тражити друкчију љубавну везу: ону у којој воле и у којој су вољени.

 

 

 

Драги читаоци, да бисте нас лакше пратили и били у току, преузмите нашу апликацију за АНДРОИД

politika.rs

ПОСТАВИ ОДГОВОР

молимо унесите свој коментар!
овдје унесите своје име