Суноврат академске теологије је управо ових дана изашао на видело са питањем Причешћа (Евхаристије). То је дотле дошло да је успостављена негација Евхаристијског хлеба као Тела Христовог. Неки „модерни“ теолози су се позвали на аргумент микроскопа, у циљу доказивања како је ето то Причешће (Евхаристија) пуно бацила и да је то у суштини нормално јер ипак говоримо о обичном хлебу који може да буђа те ако може да буђа то онда значи и да је тај хлеб пун вируса и бактерија, а игра је слепог случаја (јер ако избацимо Бога из једначине само нам још слепи случај остаје) што су многи ђакони доживели дубоку старост иако су управо они ти који се причешћују после свих. И то је одувек било тако.

Али, проблематика Причешћа (Евхаристије) је отишла и корак даље! Док наши вајни доктори теологије проповедају да хлеб није Тело већ више нека метафитичка праслика тог Тела, која јесте то Тело али не буквално, дотле обичан свет почиње да увиђа нелогичност реалности у којој је човеку, у времену ове епидемије, потребнији тоалет папир него ли Причешће (Евхаристија). Али, то није уочио какав доктор теологије, већ Михаило Меденица постављајући пред све нас питање:„По чему је ред за тоалет папир „здравији“ од реда пред Олтаром Божијим?“

И, заиста, која је то квалитативна разлика? Шта би рекли теолози на то? Како изгледа тај тоалет папир под микроскопом?

Пре свега, за стид је позивати се на „модерну науку“ и онда узети микроскоп као аргумент. Пошто је тај „аргумент“ стар неколико векова, и не може бити „модеран“ и то је сигурно! Свакако да може бити употребљив али не и у области о којој говоримо. За ову област морамо призвати достигнућа Квантне физике, те разумети да се посматрано мења као и посматрач, и да заиста једна иста реалност може бити лековита за једног и смртоносна за другог. Та и Сам Христос негде није могао да чини чуда, а Сам није сишао са крста, када су тиме условили веровање у Њега.

Међутим, управо зато је нама битно Свето предање. И управо зато је нама битно Свето писмо!

Израз Предања јесте молитва, а она каже:

„Верујем Господе и исповедам да си Ти Христос, Син Бога Живога, Који је дошао у свет да грешнике спасеш, од којих сам први ја. Још верујем, да је ово само Пречисто Тело Твоје и ово сама Часна Крв Твоја, стога ти се молим: помилуј ме и опрости ми сагрешења моја учињена хотимично и нехотично, свесно и несвесно, речју и делом, и удостој ме да се неосуђено причестим пречистим Тајнама твојим на отпуштење грехова и на живот вечни.

Прими ме данас, Сине Божији, за причасника Тајне вечере Твоје јер нећу казати тајну непријатељима Твојим нити ћу ти дати целив као Јуда, већ као разбојник исповедам Те: помени ме Господе у Царству Твоме.

Нека ми причешћивање Светим тајнама Твојим Господе не буде на суд или на осуду већ на исцељење душе и ТЕЛА. Амин.“

Питање је: који тачно део овде није јасан?

Овде се исповеда вера да је хлеб Тело и да је вино Крв те да само Причешће јесте на исцељење душе и ТЕЛА! Овог пута са акцентом на ТЕЛА! Дакле, шта је нејасно ту? А ово су основе! Без тих основа Причешће се узима на суд и на осуду и онда је сасвим логично да нема ефекта, као што ни Христос није чинио чуда тамо где нису веровали да Он то може. (види Мт 13:53-58 или Лк.4:24) Ипак је нагласио неопходност вере у процесу излечења, свима нама у догађају чудесног исцељења жене која је крвоточила дванаест година, речима: „Храбро, ћерко, твоја те је ВЕРА исцелила. Жена је тог часа била излечена.“(Мт. 9:22)

И сада већ прелазимо у домен Писма.

На најјаснији начин је то објаснио ап. Павле у 1. Кор 11:17-34 и баш ту он наглашава да није за зачудити што има толико болешљивих и немоћних и што многи умиру, када не прилазе Причешћу (Евхаристији) са свешћу да је то управо Христос! Но, то ће ап. Павле већ боље срочити од мене. Чујмо га!

„28.Нека се, дакле, свако прво преиспита, па тек онда нека једе од хлеба и пије из чаше.29.Јер, ко једе и пије, А НЕ РАЗАЗНАЈЕ У ТОМЕ ТЕЛО ГОСПОДЊЕ, навлачи на себе осуду кад једе и пије.30.Зато има много немоћних и болесних међу вама, а неки су и умрли (дословно – уснули).“

Мислим да је на овом месту све речено о питањима данашњих недоумица! И зашто треба да се Причешћујемо и зашто не треба да долазимо на Литургију. Зашто су врата цркава отворена и зашто наш Свети Синод саветује да останемо у кућама. Зашто свештенство служи али се опет свима саветује да се не долази у храм.

Рекох, да би се ово схватило, треба одложити микроскоп и те „модерне“ закључке типа Теорија еволуције (објављена 1859 под именом Порекло врста. Баш модерна нема шта!!!) и алата тако софистицираних као што је микроскоп (измишљен 1590. Такође, веома модеран!!!) и окренути се достигнућима реално модерне науке која управо доказује то – Да може бити и овако и онако а да то само не зависи од супстанце тог нечег, колико од приступа тог неког! Зато је било места где Христос није чинио чуда и зато у овом времену фотон ствара главобољу реалним научницима јер не могу да одреде када ће се пројавити као талас а када као честица.

Да, тиме се баве модерни научници који су узнапредовали од 16 века (микроскоп) и 19 века (Теорија еволуције) те спремно дочекали радост Новог технолошког доба, те реалних доказа (ДНК запис) да наш предак сигурно није мајмун па ма како се то учинило логично онима из 19 века. Ипак, у науци и филозофији су неке велике лажи битније од малих истина! Али је баш зато и несхватљиво зашто наши академски теолози, доктори теологије, ископавају те застарелости, мислећи да тим ископавањем бивају модерни? Баш су модерни!

Нека ставе свој цењени тоалет папир под микроскоп, а не Христа.

 

СРАМ ИХ БИЛО!

МИСЛИТЕ О ТОМЕ!

Свештеник Угрин Поповић

1 KOMENTAR

ПОСТАВИ ОДГОВОР

молимо унесите свој коментар!
овдје унесите своје име