Teško vreme rađa snažne ljude.

Patrijarh Irinej bio je poglavar srpske pravoslavne Crkve u vremenu velikih i teških iskušenja.

Istorija će mu suditi u kontekstu vremena u kojem je živeo, pisao, i bio patrijarh naše svete Crkve, mnogo bolje nego što možemo mi, njegovi savremenici.

Ostaće upamćen kao nepokolebiv stub Crkve, čiji se glas čuo jasno i glasno, onda kada je trebalo, onda kada je moralo, kako i dolikuje onome ko sedi na prestolu Svetog Save.

Nasledio je patrijarha Pavla, koji je bio čovek mira u vremenu oslobodilačkih ratova devedesetih, u vreme završetka procesa razgradnje srpskog nacionalnog bića i teškog stradanja Srba u Bosni i Hercegovini i Kosovu.

Kao što je Bog znao zašto je tokom devedesetih postavio na presto patrijarha srpskog Pavla, tako je znao u Svojoj Premudrosti zašto je postavio patrijarha Irineja, koji je osim što je dobio nova iskušenja, bio i naslednik najvoljenijeg patrijarha i poneo na svoja pleća i to, nimalo lako breme, koje patrijarh Pavle nije imao.

U svojoj prvoj poslanici koju je uputio vernom narodu za Vaskrs 2011. između ostalog govorio je i o patriotizmu, i time označio put je tačan pravac u kojem će narednih godina ići srpska pravoslavna Crkva.

Sećam se, bio sam ponosan što imamo takvog patrijarha.

Kada je državna vlast odlučila da otpočne takozvani unutrašlji dijalog o Kosovu i Metohiji, patrijarh se kategorički izjasnio da Crkva stoji čvrsto na stanovištu da je Kosovo i Metohija neotuđivi deo Srbije, i da Crkva poziva na poštovanje rezolucije 1244 i da nema ni govora o podeli Kosova. Na oba zasedanja sabora SPC prolećnom i jesenjem, Crkva , to jest, njen Sabor, samo je potvrdio ovaj stav patrijarha, Kosovo je srce Srbije, njen neotuđivi deo, stožer našeg identiteta i mesto izvora naše srednjevekovne države.

Kakva je iskušenja patrijarh Irinej imao od državnih vlasti, danas možemo samo da predpostavimo. Ono što znamo je to da nisu bila manja od onih koji su imali patrijarh Varnava, Gavrilo i German, koji su u svoje vreme, poput patrijarha Irineja danas, uspeli da sačuvaju jedinstvo Crkve i vernog naroda.

Pored političkih iskušenja, u vreme patrijarha Irineja imali smo i ranu na telu Crkve, raščinjeni episkop Artemije pocepao je našu Crkvu, oglušujući se o kanonske odluke sabora. Patrijarh je i ovde pokazao hrišćansku ljubav, pozivajući više puta monaha Artemija da se pokaje i vrati majci Crkvi.

Kao što je obaranje bezbožnog režima u Crnoj Gori bila labudova pesma i životno delo svetog mitropolita Amfilohija, tako je i izgradnja hrama Svetog Save na Vračaru bila i poslednja životna misija patrijarha Irineja. I voljom Božijom je trenutak kada ga je Gospod pozvao k sebi bio upravo i trenutak završetka izgradnje hrama Svetog Save.

Patrijarh Irinej bio je i veliki monarhista. Njegov stav bio je da Srbin, vernik i patriota, član Crkve mora biti i monarhista. Jako dobro je sarađivao i prestolonaslednikom Aleksandrom Karađorđevićem i čitavim domom Karađorđa. Mesto na kome sam ga ja susretao, bili su prijemi u Blom Dvoru, u kompleksu na Dedinju, kod princa prestolonaslednika povodom slave Aleksandra Karađorđevića ili slave udruženja Kraljevine Srbije, gde je uvek govorio: „Bog na nebu, a kralj na zemlji“ ponavljajući reči svetog vladike Nikolaja Velimirovića o monarhiji i Karađorđevićima.

Prestolonaslednik ga je i odlikovao kraljevskim ordenom Karađorđeve zvezde na velikom krstu, Za zasluge učinjene prema kraljevom domu, za narodno i opšte dobro.

Patrijarh Irinej biće sahranjen u nedelju u devet časova u kripti hrama Svetog Save u Beogradu, nakon svete liturgije.

Na Aranđelovdan telo patrijarha Irineja biće izloženo u Sabornoj Crkvi u Beogradu, i verni neće moći da celivaju telo. Biće postavljeno tako da verni narod može da se pokloni svom blaženopočivšem patrijarhu sa par metara udaljenosti i nakon toga napusti hram. Iz saborne Crkve, povorka sa posmrtnim ostacima patrijarha Irineja krenuće ka hramu Svetog Save oko 11:30, dok je pomen u hramu Svetog Save zakazan za 12:30.

Saučešće vernom narodu srpske pravoslavne Crkve izjavili su patrijarsi svih četrnaest pomesnih pravoslavnih Crkava, među njima i patrijarh Rusije, Gruzije, vaseljenski patrijarh, patrijarh Aleksandrije, Antiohije, Jerusalima kao i Rumunski i Bugarski patrijarh, i kiparski i atinski arhiepiskop. Saučešće je uputio i predsednik francuske Emanuel Makron, na ćirilici, kao i Novak Đoković, najveći sportista današnjice, koji je upravo od patrijarha Irineja dobio orden Svetog Save prvog stepena.

U vremenu teške i opake bolesti, ostali smo bez još jednog duhovnika, oca i dede, našeg molitvenika pred Gospodom.

Neka nam u ovaj težak čas Gospod da snage i vere da izdržimo, a blaženopočivšem patrijarhu rajsko naselje.

 

Sveštenik Stevan Stefanović

POSTAVI ODGOVOR

molimo unesite svoj komentar!
ovdje unesite svoje ime