Колико нас се бори са одређеним проблемом у животу? Можда су то питања за која мислимо да се никада не могу променити. То може бити болест, или лоша навика коју имамо одувек, или нека мана личности или карактера. Неки од нас су се толико навикли на своје слабости и немоћи да мисле како не могу ништа да ураде поводом тога; нема наде за промену или обнову.

Међутим, у Јеванђељу су забележене три прилично невероватне приче које нас подсећају на Христову моћ да, не само промени, већ да нас обнови и поново створи. У Исусу Христу, увек имамо наду у промену!

Прва прича је о томе како апостол Петар лечи човека који је осам година био болестан у кревету. Замислите, дугих осам година са хроничном болешћу. Може ли се и даље надати излечењу после осам дугих година патње? Ипак, Петар среће тог човека и каже: „У име Исусово, кажем ти да устанеш и ходаш“ и човеков живот се мења у трену!

Затим у другој причи читамо како Исус среће човека који је био парализован 38 година! Замислите патњу дугих 38 година – 38 година молитве, наде и чежње за излечењем. Човек је свих тих година патио и од осећаја напуштености и усамљености, јер су сигурно многи његови пријатељи и породица одавно изгубили наду.

Ипак, Исус Христос долази и доноси нову наду и нови живот овој наизглед безнадежној ситуацији; 38 година за Христа је само тренутак, а Његовим сусретом све може постати ново. Наравно, пре овог чудесног исцељења, Исус пита човека: „Желиш ли да оздравиш“? А шта је са нама? Имамо ли наде да се живот може променити? Да ли смо отворени за промене или смо једноставно прихватили и препустили се реалности да ћемо патити цео живот?

То је важно питање за све нас када размишљамо о изазовима са којима се суочавамо. „Да ли желимо да оздравимо од сопствених болести, од наших лоших навика, од наше слабости и од наше сломљености? Или смо се превише навикли на њих? Да ли смо се прилагодили својим недостацима и слабостима и постали превише конформисти па живимо онако како смо одувек живели?

Исус Христос обећава свакоме од нас нови живот, ново постојање, живот у изобиљу у Њему! Ипак, то значи да морамо бити вољни да напустимо свој стари начин живота, наш стари начин рада. Морамо бити отворени за радикалне промене! Да ли смо вољни за такву промену јер промена понекад може бити болна! Да ли смо вољни да оставимо оно што је старо и на неки начин „удобно“ и дозволимо Христу да нас учини „новом творевином“?

Трећа прича долази из читања посланице у којој Петар наилази на Тавиту. Тавита је била жена позната по милосрђу и добрим делима. Многи су је волели. Помагала је свима, живела живот у љубави, служећи и помажући другима. Али ова добра жена изненада умире. Њени пријатељи позивају апостола Петра који, испуњен Духом Светим, говори мртвој девојци: „Тавита, устани“! И дешава се невероватно, она устаје из мртвих!

Исус обећава својим следбеницима да ћете „дела која ја чиним ви чинити“ и ево једног од највећих примера испуњења овог обећања. Сила Васкрсења је дошла на ученике, дошла је на Цркву и таква су чуда могућа!

Све ове три приче имају заједничку тему. Човек који пати осам дугих година. Човек парализован 38 година. И добра жена, Тавита, која умире, али је васкрснута из мртвих.

Чудесне приче испуњене надом, вером и снагом Исуса Христа да промени животе. Наш Господ Исус може учинити исто за сваког од нас – Он може исцелити и дати наду, Он може преобразити и дати нови живот у наизглед немогућим ситуацијама.

Ово је жива вера коју држимо и вера која може помоћи сваком од нас да се суочи са сопственим физичким, менталним, психичким и духовним болестима. Сви смо на неки начин болесни. Сви смо сломљени. Сви смо дозволили да нас одређене лоше навике, мане карактера и други недостаци ограничавају у испуњавању нашег Богом даног потенцијала.

Христос Васкрсе и овај Васкрсли Христос је оснажио своје следбенике. Дана нам је сила Светог Духа у нама и та моћ нам омогућава да пронађемо исцељење и обнову.

Ипак, Исус пита сваког од нас, баш као што је питао паралитичара: „Желиш ли да будеш излечен?“

Христос, Велики Лекар и Исцелитељ, спреман је да промени наше животе и да нам понуди исцељење које води у нов живот, живот изобиља који Он обећава.

Да ли желите да будете излечени?

 

 

prijateljboziji

ПОСТАВИ ОДГОВОР

молимо унесите свој коментар!
овдје унесите своје име