Хвала Богу, ми Руси као народ сматрамо се носиоцима и чуварима православног предања. Дакле, треба отворено рећи да у Православљу нема забрањених тема. А тема односа полова, тема полне привлачности, грешних страсти које паразитирају на овој привлачности, и борба са овим страстима биле су међу темама које су више пута и озбиљно покретали сам Спаситељ у Јеванђељу, апостоли, и свети Оцу кроз историју хришћанства. Дакле, о овим предметима је могуће и потребно разговарати са тинејџерима, па и у формату школског предмета.

Међутим, било би добро да таквом предмету дамо одговарајући назив — на пример, „Лекције чедности“. Јер целомудреност је дубок појам чија је суштина у православном учењу о целовитости нашег духовног, душевног и телесног живота у складу са Духом Светим. Само такав живот може послужити као основа за добар и плодан живот, и овде на земљи и у вечности у стању блаженства. То је оно о чему можемо и треба да разговарамо.

Што се тиче наметаних лекција из „Сексуалног васпитања“, оне су део спровођења плана духовног поробљавања и кварења нашег народа, нашег потпуног потчињавања туђинском либералном и безбожничком погледу на свет са његовим самообожавањем, обожавањем човека, када се стари, плотски човек, са свим својим страстима и пожудама, сматра јединим темељом за изградњу напредног приватног и јавног живота. Морамо се заједно одупрети — мудро и чврсто — овим покушајима да нас поробе. Верујем да је то наш задатак: да доследно и стрпљиво радимо на повратку на добар пут православне државности, памтећи и примењујући све оно добро што смо стекли на свом столетном путу и, по могућности, ослобађајући се свега што је погрешно и штетно. Морамо бити храбрији у говору и понашању како доликује православним хришћанима, изграђујући благочестив живот у нашој заједничкој Отаџбини како би наши млади људи што пре имали јасну представу о томе какав треба да буде њихов начин живота и каква треба да је мисија човекова у очима Божјим.

 

 

 

Са енглеског превео

протођакон др Радомир Б. Ракић

ПОСТАВИ ОДГОВОР

молимо унесите свој коментар!
овдје унесите своје име