Америчка академија филмске уметности и науке позвала је 1. јула у своје чланство 819 уметника и филмских радника из света који су се последњих година истакли својим доприносом филмској уметности, а међу њима је и наша редитељка, документаристкиња Мила Турајлић. То значи да ће она убудуће гласати и за кандидате за Оскар у категорији документарног филма.

Велика је част уопште бити позван, и то је лепа оцена мог рада – каже Мила Турајлић. – Позив за чланство у секцији Америчке академије за документарни филм за мене значи да се ту нешто мења у добром смислу и да се демократизује, јер сам имала прилику да видим како функционише та секција. У питању је врло компликована процедура, а углавном пролазе филмови који су продуцирани од најјачих “играча” на том пољу. Сада имам утисак да се шанса отвара и за мање “играче”, и овај позив видим као гест Академије да се интернационализује секција документарног филма.

За нашу кинематографију, улазак у Америчку академију Мила Турајлић, како истиче, доживљава као продужетак рада удружења српских документариста, ДОК Србија.

Када смо 2015. основали удружење, наш циљ је био да се формализује документарна сцена у Србији, која је богата, има пуно аутора који добијају међународна признања, и све више публике – истиче наша најнаграђиванија ауторка документарних филмова у свету, која је и председница ДОК Србија.

Остварења Миле Турајлић “Синема Комунисто”, “Друга страна свега” (прва копродукција канала ХБО са Србијом) освајала су награде на фестивалима у Венецији, Торонту, на Трајбека у Њујорку, IDFA у Амстердаму, HotDocs, и имала биоскопску дистрибуцију широм Европе.

ПРЕСТИЖНА ПРИЗНАЊА

Њена каријера овенчана је са 42 престижна признања, међу којима су и Голд Хуго, номинација за награду LUX Европског парламента, међународна награда FOCAL за креативну употребу архивске грађе. Најновији рад Миле Турајлић је серија видео-инсталација заснованих на архивској грађи, коју је одабрао музеј МоМА у Њујорку.

 

Драги читаоци, да бисте нас лакше пратили и били у току, преузмите нашу апликацију за АНДРОИД

 

nasiusvetu.com

ПОСТАВИ ОДГОВОР

молимо унесите свој коментар!
овдје унесите своје име