Светосавска академија у Удружењу књижевника Србије као и сваке године, уочи дана празновања Светог Саве, у знак посебног признања, додељује Благодарја угледницима који су дали трајни допринос угледу и развоју Удружења.

Ове године скуп је започео молитвом коју је водио свештеник СПЦ др Угрин Поповић, редовни члан УКС-а и уредништва сајта и часописа „Чудо“.

Након молитве, свечаност је отворио хор „Краљица Марија“, који је извео светосавску химну „Ускликнимо с љубављу“. Присутнима се потом обратио председник Удружења књижевника Србије, господин Милош Јанковић.

 

Овогодишњи беседник на Светосавској академији УКС-а био је свештеник доктор Угрин Поповић.

Вокална радионица Биље Крстић представила се присутнима извођењем низа песама. Кантаутор Никола Грбић извео је песму „Ово је Србија“.

Песници Луне Левајац, Милена Северовић су казивали своје стихове о Светом Сави, а Владимир Благојевић је своју песму посветио члановима удружења „Бели орлови“, који су били део ове свечаности.

Овогодишњи добитници Благодарја су:

Пошта Србије, као и Владимир Недељковић из Министарства културе, затим и књижевни критичар и есеријста Младен Весковић, Зоран Јовановић, Игор Трифуновић, репортер телевизије Прва Гвозден Николић, новинарка и ТВ ауторка Виолета Димитрић, новинар и текстописац Радоман Кањевац, професорка српског језика и књижевности Душица Ивановић, Миодраг Мића Миленковић, др Угрин Поповић свештеник СПЦ и књижевник, као и новинарка Рада Комазец, која се у име свих добитника Благодарја за 2022. годину обратила присутнима.

Оно што је важно нагласити јесте да је један од добитника овог признања Партријарх српски г. др Порфирије, који због пута у Америку није био присутан на свечаности, те ће му повеља бити накандно уручена.

На крају, хор „Краљица Марија“ је извео композицију „Балада у Хиландару“. Аутор текста ове песме је Станоје Јовановић, композитор Раде Радивојевић, а сопран Тања Андријић. Након званичног дела, настављено је дружење у Удружењу књижевника Србије.

Програм Светосавске академије су водили Милан Цаци Михаиловић, глумац и Гроздана Лучић Лалић, Генерални секретар Удружења књижевника Србије.

 

 

ПОСТАВИ ОДГОВОР

молимо унесите свој коментар!
овдје унесите своје име