Током НАТО агресије на нашу земљу, априла 1999. Свештена општина Свете Горе на челу са Протоепистатом архимандритом Стефаном Хиландарцем дошла је у Србију у знак подршке Српској Цркви и српском народу. Том приликом Светогорци су уручили Патријарху новчану помоћ.
Народ је сваке вечери у знак протеста против бомбардовања излазио на мостове који су били потенцијалне мете НАТО снага. Светогорци заједно са својим дугогодишњим пријатељом и сарадником, византологом и академиком Гојком Суботићем изашли су на Бранков мост у знак подршке српском народу.
Прот је са антипросопима био гост и Епископа бачког Иринеја, као и Епископа банатског Хризостома који је и сам својевремено као хиландарски сабрат у два наврата био Прот Свете Горе.
Устав Свете Горе предвиђа да Прот Свете Горе све време свог мандата борави у Кареји, где иначе председава и Епистасијом и Свештеном општином. Уколико је неопходно да Прот иде изван Кареје, то у његовој пратњи мора бити бар две трећине антипросопа (посланика у Општини) како би Прот у случају нужде могао одржати седницу светогорске Управе.
Архимандрит Онуфрије Хиландарац
ФБ страница Пријатељи манастира Хиландара

ПОСТАВИ ОДГОВОР

молимо унесите свој коментар!
овдје унесите своје име