Истински пастир је онај ко може да пронађе пропале словесне оце и да их исправи својом незлобивошћу, старањем и молитвом.

***

Духовни лекар је онај ко је стекао и тело и душу слободне од сваке болести и којем није потребан више никакав лек од других.

***

Учитељима не доликује да предају поуке исписане из дела других, исто као што ни сликарима не доликује да праве само копије туђих цртежа.

***

Добар кормилар спасава брод; и добар пастир ће оживети и исцелити болесне овце.

***

Нека пастир као каменом гађа страшном речју оне овце које због лењости или стомакоугађања заостају за стадом; јер је и то својство доброг пастира.

***

Кад тама и ноћ страсти падну на паству, ти свог пса, односно ум, постави да стално стражари Богу; јер није нелогично сматрати разум за убицу мисаоних звери.

***

Велика је срамота за наставника да се моли Богу да послушнику дарује оно што сам још увек није стекао.

***

Духовни лекар треба потпуно да се ослободи и самих страсти како би у случају потребе могао да се прави да има неку од њих, нарочито гнев. Ако, пак, није потпуно одбацио страсти неће моћи бестрасно да ставља на себе њихове маске.

***

Видео сам да коњ, укроћен, али не до краја, иде мирно, док га чврсто држе на узди, а чим их јахач мало попусти, коњ га збаци. Ова прича пре свега указује на две страсти; они који желе да испитају, нека испитују с напором.

***

Духовни лекар спознаје дату премудрост од Бога кад успе да исцели страсти које многи нису могли да излече. Није достојан дивљења онај учитељ који је способне младиће начинио зналцима; већ онај који је неуке и тупе учинио разумнима и довео до савршенства. Умеће јахача се показује и хвали кад и на лошим коњима победе своје противнике и сачувају коње.

***

Ако си од Бога добио дар да предвиђаш буре, очигледно их најављуј онима који се налазе у истом броду с тобом. Ако то не учиниш бићеш крив за бродолом, зато што ти је с пуним поверењем предат на управљање.

***

Виђао сам лекаре који нису упозорили болеснике на узроке појачавања болести и који су тако постали криви због многог труда и невоља, и болесника, и својих.

***

Истинског пастира ће показати љубав; јер је Велики Пастир због љубави предао Себе на распеће.

***

Ражалости извесно време онога ко има неки недуг, да се не би укоренио у њему или да не би умро од проклетог ћутања. Многи су ћутање крмароша сматрали за знак срећне пловидбе док нису ударили о камен. Чујмо шта велики Павле пише Тимотеју: настој, каже он, у време и невреме. Кад каже време, он по мом мишљењу означава време у којем они који бивају разобличиени добродушно подносе разобличење; а невреме, кад их оно жалости. Јер извор не престаје да лије своје струје ни онда кад нема ниједног жедног.

***

Не може крмарош сам, без помоћи бродских служитеља, да спаси брод. Не може лекар да исцели болесника ако овај не убеди лекара молбом и показивањем рана с пуним поверењем. Они који су се постидели лекара изазивали су гнојење својих рана; а многи су често и умирали.

***

Кад овце пасу пастир нека не престаје да користи свиралу речи, а посебно кад их обузима сан; јер вук се ничега не боји толико као звука пастирске свирале.

***

Пастир не треба увек неразумно да се смирава пред потчињенима; али не треба увек ни да се преузноси неразумно угледајући се у оба случаја на апостола Павла. Господ често затвара очи потчињених да не виде мане предстојатеља; а кад сам предстојатељ почиње да им говори о својим манама, рађа у њима неверје.

***

Није својствено за лава да напаса овце; ни за онога ко је још увек страстан није безбедно да буде руководилац других страсних.

***

Нелогично је видети лисицу међу кокошима; али је још нелогичније видети гневног пастира. Јер лисица убија кокоши, а овај збуњује и усмрћује разумне душе.

***

Пази, не буди престрог за ситна сагрешења; иначе се нећеш угледати на Бога.

***

Нека Бог буде и твој руководилац и наставник. Нека те Он поучава као најизванреднији владар, у свим твојим унутрашњим и спољашњим дејствима, и пред Њим одсецај своју вољу, па ћеш бити без бриге, водиће те само Његова рука.

***

Онај ко је заиста стекао милост од Бога неприметно може да чини добро болеснима имајући тако две користи, и себе чувајући неповређеним од рђе славе, и помиловане наводећи да узносе благодарење Једином Богу.

***

Срамота је да се пастир плаши смрти; јер се за само монашко послушање каже да је оно одсуство страха од смрти.

Преподобни Јован Лествичник

ПОСТАВИ ОДГОВОР

молимо унесите свој коментар!
овдје унесите своје име