У име Оца и Сина и Светога Духа. Амин.

Испричаћу вам једну причу. Неки човек је тражио скупоцени бисер и када га је нашао, продао је све своје имање да би га купио. Тај скупоцени бисер вреднији је од сваког драгог камена. Да би га купио човек је продао сво своје имање, све што је имао. Како вредан, како драгоцен бисер!

Какав је то бисер, тако драгоцен да човек за њега није жалио ни своје куће, ни своју земљу, читаво своје имање, само да би га стекао?

Тај скупоцени и живи бисер то је – душа људска. Ах, колико је она вредна и драгоцена! Ето, драга браћо и сестре, колико је драгоцена људска душа: она је вреднија од читавог света – вредна је тога да све поседе, све куће и сву имовину предате, само њу да стекнете. А ви грешни , лукави и покварени како се односите према њој? па ви сте је гурнули у гомилу греховног ђубрета: лукавства, злобе, мржње, нетрпељивости, роптања, блуда, користољубивости, бацили сте сте је у смеће и мислите да ће она и даље тамо да лежи. Изволите, слушајте милостиви господари и господарице, то се односи на вас, па и на мене, јер ја себе не изузимам од грешника – ја сам такође грешан, можда и грешнији од вас. Сви ми мислимо како да што слађе поједемо и попијемо, како шта лепше да обучемо, а своју душу, која пропада у гресима, остављамо занемарену, не исправљамо је. Јадна душа!

Разуман човек ништа није жалио: ни жену , ни оца, ни куће, нити ишта друго што је имао, само да би душу своју стекао. А ви дали је цените? Ви сте је дали за земаљске страсти, заборавили сте је ради земаљског блага! Ах, драга браћо и сестре, како је вредан, како је скупоцен тај бисер. Ви и не знате своју душу, затрпали сте је негде далеко у углу вашег срца и притискали тешким каменом грехова. Тако се односите према својој души, а она је створена по образу Божијем. Господ нам је дао бесмртну душу, створену по образу и подобију Божијем, а ви сте је затамнили, помрачили сте образ Божији свакојаким гресима и страстима. А како понекад душа сија човеку, како јасно светли! Код кога? Код светих. Кад су свети умирали, њихова лица постајала су необично светла, сијала су као сунце, обасјавајући читаво њихово тело.

То вам је познато из житија светих, тачно и несумњиво. Драга браћо и сестре, потражите и ви тај драгоцени бисер, добро га потражите, а када нађете свију душу, чувајте је, пазите на њу, очистите је од сваке греховне прљавштине.

За очишћење душе Господ нам је дао покајање, дао нам је реч Божију, дао нам је Свето причешће. Знате ли за Серафима Саровског и друге светитеље, на пример Сергија Радоњешког? како су свето живели и спасавали душе своје, а после смрти њихова лица би засијала дивно као сунце.

Трудите се и ви да се добро старате око својих душа. Амин.

 

Свети Јован Кронштатски – из књиге Мој живот у Христу

 

 

 

ПОСТАВИ ОДГОВОР

молимо унесите свој коментар!
овдје унесите своје име