Свети Софроније Есекшки (+11. јул 1993.) један је од најомиљенијих православних хришћанских стараца нашег времена. На овом ретком аудио снимку говори о хришћанству и национализму.

Манастир Есекс, 4. децембар 1989

Свети Софроније: Жеља ми је била да оснујем манастир у духу Светог Силуана [Атонског]. Али, до данас чујем да је мој покушај чисто утопијски. Људи ми кажу: „Немогуће је превазићи национализам у себи“. Али тада је, мислим, спас немогућ. Ако сам по вери националиста и хришћанин, онда сужавам Христа на овај појам – „националност“. Видите зашто је немогуће да прихватим ово сужавање и зашто ми је велика утеха што смо, иако смо мала група, једанаест националности!

У молитви Силуана, који нас увек позива да се молимо за цело човечанство, од почетка до краја, наравно, нема национализма. Све ове националне поделе биле су резултат пада у грех. Нигде не видимо хришћанску проповед мржње. То значи да хришћанска вера не говори о одбацивању других народности, већ о превазилажењу овог ограничења уздизањем на Гетсиманску молитву.

ИЗВОРНИК: https://otelders.org/theology-and-spirituality/christianity-and-nationalism-st-sophrony-of-essex/

ПРЕВЕО: ДАВОР САНТРАЧ

ОБЈАВЉЕНО: 18.01.2022.

 

ПОСТАВИ ОДГОВОР

молимо унесите свој коментар!
овдје унесите своје име