Свети Синод Руске православне цркве почео је „динамичном“ одлуком, када се састао на свом редовном заседању у манастиру Светог Данијела у Москви. Председава патријарх Кирил Московски и целе Русије.

Конкретно, како је у свом личном налогу на Телеграму изјавио председник Синодалног одељења за црквене односе са друштвом и мас-медијима Патријаршије Московске, Владимир Легоида, владика Венијамин Борисовски и Мариногородски, именован је за новог митрополита Минског и Заславља и патријаршијског егзарха целе Белорусије, замењујући митрополита Павла, који је претходно ту функцију обављао.

Значајно је да та замена митрополита митског и слушког и патријаршијског егзарха читаве Белорусије долази у посебно критичном времену за Белорусију, што је додатно било уздрмано реакцијама грађана који протестују против фалсификованих резултата председничких избора пре неколико недеља и насилног сузбијања ових демонстрација од стране снага спорног председника Лукашенка.

Подсетимо се да је Белоруски егзархат, који је у надлежности Московске патријаршије, пожурио да честита Лукашенку после резултата избора, што су оспориле све међународне организације и ЕУ.

Недавно је Белоруска православна црква издала саопштење позивајући народ да буде опрезан и да не учествује у дешавањима која су обележила протекле две недеље, покушавајући тако да одржи једнаку дистанцу и од демонстраната и од режима.

Легоида је у изјави рекао да је „Свети Синод разрешио митрополита Минског и Заславског Павла са положаја Патријаршијског егзарха у целој Белорусији и захвалио му на напорном раду и залагању“.

Према истом извору, Венијамин Тупеко постављен је за Патријаршијског егзарха у целој Белорусији, а митрополит Павле постављен је за шефа кубанске митрополије.

Отварајући сесију, московски патријарх је изнео уводне речи:

„Хвала вам што сте дошли у Москву упркос комуникацијским сложеностима проузрокованим и епидемијама и уопште тешким околностима кроз које пролазе наши народи, укључујући и народе у земљама које неки чланови нашег Синода представљају у погледу Цркве, и који јесу забрињавајући. Ипак, живот тече даље; појављују се нови проблеми, понекад прилично сложени, које данас треба решити. Зато вам свима захваљујем што сте дошли у Москву. Нека нам Господ помогне у доношењу одлука о којима ћемо разговарати “, рекао је патријарх Кирил.

 

 

 

Са енглеског превела Редакција ЧУДО

Драги читаоци, да бисте нас лакше пратили и били у току, преузмите нашу апликацију за АНДРОИД

orthodoxtimes.com

ПОСТАВИ ОДГОВОР

молимо унесите свој коментар!
овдје унесите своје име