Израз бриге и љубави Патријарха Порфирија за јединство Цркве на нашим просторима, и јединство Православне Цркве у целини. Израз љубави и бриге за верни народ у Северној Македонији са којим имамо исту историју, исти систем вредности и без сваке сумње нам је најближи по свему. Обострано прихватање канонског решења на путу решења коначног статуса јемство је и залог даљег развоја потпуно братских односа и сарадње народа Србије и народа у Северној Македонији.

Патријарх је архиепископу Стефану видео архијереја кадрог да због љубави и бриге према свом верном народу направи корак који води ка коначном решењу заснованом на поштовању канона. Сви у СПЦ изражавају уверење да нико на овом путу неће посустати пред препрекама које ће сигурно постављати пред њих. Свети Сабор одлуку је донео ради добра целине Цркве и ради добра народа у Северној Македонији, а не под утицајем и ради жеља некога било са истока, било са запада. СПЦ је аутокефална и одлуке доноси потпуно самостално.

У циљу превазилажења раскола, патријарх је обавио низ разговора са значајним личностима православног света, али и другим који могу да дају позитиван допринос решењу које је изложено у данашњем саопштењу Сабора. Оваква одлука СПЦ је израз јединства Српске Цркве јер архијереји у потпуности подржавају иницијативу и све што је патријарх предузео на зацељењу раскола.

Тренутак је да се, после светог патријарха Павла који је зацелио амерички раскол, зацели и овај са јерархијом у Северној Македонији.

Одлука Сабора и перспектива коју она отвара једина су реална гаранција јерархији у С. Македонији да ће очувати целину и самосталност своје Цркве, а литургијски, канонски и административно бити прихваћени на свеправославном нивоу, од свих.

 

Редакција Чудо

ПОСТАВИ ОДГОВОР

молимо унесите свој коментар!
овдје унесите своје име