Митрополит лимасолски Атанасије:

То не може бити ништа друго до благодат Духа Светога. Мислим, отац, он сам је постао храм Божији, храм Духа Светога. Дакле, он привлачи све људе к себи, јер то је духовни закон. Он је ‘скривени град на брду’, светлост је која просветљује време у коме живимо, и сваки човек који тражи светлост, сигурно ће бити упућен на живот и учење оца Порфирија, јер је он својим речима изразио искуство живота у Христу, учења која су посебно погодна за наше време и за младог и савременог човека. Ово учење о Христу, као Оцу, као Пријатељу, као Брату, као свељубивом, као о самој љубави, то је оно што савремени човек треба да чује о Богу. И ово је рекао отац Порфирије и, хвала Богу, можемо да чујемо то и на његовим снимцима, чули смо их својим ушима, читали смо их у објављеним књигама, такође нам је причало мноштво људи који су га познавали.

– глас Светог Порфирија –

Па онда, заиста ово је начин на који треба да видимо Христа.

Он је наш Пријатељ, наш Брат; Он је Све.

И он то виче: „Ви сте моји пријатељи, зар то не разумете? Ми смо браћа. Не држим пакао у руци. Не претим ти. Волим те.“

Са Христом је тако. Човек није утучен, нема туге, нема интернализовања проблема, о којима Човек размишља или га муче различите доконе мисли и невоље, које су га с времена на време раниле у његовом животу.

Христос је Нови Живот.

Он чини човека радосним, чини га срећним; чини га да види све, свакога; чини да осећа за свакога, да жели сваког са собом, сваког са Христом.

Када хришћанин познаје Христа, када Христос обитава у његовој малој души и осећа Га, он хоће да виче и говори свуда; хоће да говори о Христу, да каже шта је Христос. Волите Христа и ништа не стављајте испред Његове љубави.

Христос је Све, Он је извор живота, крајња жеља.

Он је све.

Све лепо је у Христу.

А далеко од Христа: туга, ожалошћеност, брига, нервозна напетост, сећања на животне ране, животне притиске, стрепње, тешка времена.

Живот без Христа није живот!

То вам је то!“

 

ИЗВОР: https://www.youtube.com/watch?v=JhkoQ2T0azA

ПРЕВОД И ОПРЕМА: Давор Сантрач

Објављено: 07.05.2022.

ПОСТАВИ ОДГОВОР

молимо унесите свој коментар!
овдје унесите своје име