Била је једна девојка по имену Марија. Њен отац је био хришћанин и хтео је да је уда, али је она волела чистоту девичанства и хтела је да је сачува до краја.
Послана је у женски манастир и предата игуманији, која је почела да се брине о њој као о својој рођеној ћерки. Убрзо након што јој је отац умро, на власт је дошао нови владар, који је једног дана стигао у манастир где се Марија подвизавала. И чим ју је угледао, у његовом срцу се распалила сатанска страст. По повратку у свој дом послао је писмо игуманији манастира, где је писало следеће:
„Наређујем да одмах пошаљеш Марију к мени, јер сам ја гледао њу, а она је гледала мене, и заљубили смо се једно у друго на први поглед.“
Игуманија чита писмо и одмах позива Марију к себи:
„Чедо, да ли ти се заиста допао паша и ти си му упутила поглед испуњен љубављу? Погледај шта ми он пише у овом писму!“
Марија јој је одговорила:
„Не знам ништа слично… Кад сам га погледала, помислила сам: „Господе, да ли је могуће да паша има такву славу која му припада у овом свету, и у другом, вечном животу?“. У истом тренутку он је погледао мене, али са другим, ђаволским циљем. Да сам хтела да заснујем породицу, мој отац би ме удао, а ја бих узела хришћанина за свог мужа“.
Тада је игуманија написала паши одговор:
„Радије ћу ти послати своју главу него да ти дам нашу Марију.“
Паша је поново послао писмо игуманији, а његове речи су биле следеће:
„Или ћеш ми послати Марију, или ћу ја сам доћи к теби, одвести је на силу и запалити твој манастир.“
Марија је – чувши то – рекла игуманији:
„Ако у манастир дођу пашини гласници, пошаљи их у моју келију, а ја ћу им сама одговорити“.
Када су изасланици дошли у Маријину келију, упитала је зашто су гости дошли. Рекли су:
„Паша нас је послао по тебе, јер је видео твоје лепе очи и оне су му утонуле у душу.“
Марија их је замолила да сачекају и дозволе јој да се последњи пут помоли у цркви. Узела је нож и стаклену посуду у келију, пришла икони Спаситеља и окренула се према Њему речима:
„Господе, Ти си ми дао очи тако да оне увек буду окренуте ка добру и да бих ја следовала путем праведним. Да ли ћу сада својом вољом кренути путем зла и преваре? Како због ових телесних очију мој ум не би ослепео и да се не би помрачиле умне очи моје, молим: прими их ради љубави према Теби и спаси ме од блата греха!“
Одмах је ископала себи једно око и ставила га на тањир. А онда је пришла икони Богородице, ископала је себи друго око и ставила га поред.
Учинивши то, Марија је замолила да се њене очи предају паши.
А када је он угледао овај страшни дар, сатанска страст га је одмах напустила и заменила је дубока скрушеност. Одмах је отишао у манастир и замолио монахиње да се помоле Богу да се Марија исцели.
Оне су без премишљања пошле са пашом ​​у храм, клекнуле на колена и помолиле се Господу и Богородици да Марији подаре вид.
А онда је у храму бљеснула муња, и Богородица се појавила пред Маријом у сјајној ризи. Пречиста јој се обратила речима:
„Радуј се, Марија! Ти си изабрала да се лишиш својих очију ради љубави Мога Сина и Мене, због тога нека твоје очи буду целе, и нека те не постигне друго такво искушење“
Видевши чудо које се догодило, сви присутни су били веома срећни и прославили су Бога и Матер Божију. Касније је паша поклонио манастиру много злата, затражио опроштај од монахиња, након чега је напустио манастир, почео да води добар живот и наследио спасење.
Видите, браћо моја, шта је Марија учинила уз помоћ Богородице? Стога и ми треба да поштујемо Пресвету Богородицу добрим делима“.

ПОСТАВИ ОДГОВОР

молимо унесите свој коментар!
овдје унесите своје име