Илија Илић, отац учесника у сарајевском атентату Данила Илића, је заједно са Лазом Вуковићем, Савом Дроцом, Таном Брочом и другима основао Прво сарајевско друштво „Слогу”. То је био мушки хор, па како аустријске власти нису дозвољавале да хор пева и друге песме осим црквених, друштво се убрзо разишло, а касније је основан мешовити хор „Слоге” у коме је Илија имао важну улогу. Ристо Максимовић би сваку вече „скупљао цуре” и водио их на вежбање. После вежбе редовно  је сваку отпратио до њене куће. У почетку су старији бунили што цуре иду на заједничко певање и што остају до  „касно у ноћ”, односно до 9 сати ноћи. Ристо је својим поштеним понашањем вешто сузбио таква нерасположења, а сам је и своју ћерку водио на певање. Илија је потпомагао Ристу Максимовићу у том послу, а сам је уписао и водио обе своје сестре у певачко друштво, све док стари Илија није дознао  за то и није забранио  „излазак цура по ноћи”. Митрополит дабробосански Георгије Николајевић био је члан  „Слоге” у Сарајеву. На његовој сахрани 1896. хор „Слоге” певао је у цркви и учествовао је  са својом заставом у поворци. Сваки члан имао је друштвену кокарду, а преко ње црни флор. Николајевић  је у тестаменту за друштво оставио 100 форинти.

Српско пјевачко друштво „Слога” у Сарајеву је основано 1888. а после Првог светског рата ушло је у Јужнословенски певачки савез. Српско православно црквено пјевачко друштво „Слога” одржало је фебруара  1898. своју главну скупштину. После извештаја председника  Риста Ђ. Бесаровића изабран је нови одбор. У новом одбору били су изабрани чланови : председник Глигорије М. Јефтановић, подпредседник Нико М. Бесаровић, тајник Максим Прњатовић, благајник Стево Млинаревић, књижничар Димшо Драгичевић. Одборници су били Стјепо Трифковић, Јован Јефтић, Стјепо Сршкић, Божо Никашиновић, Јово Дукић и Никола Т. Кашиковић. За ликовођу био је поново изабран Јован Франтл. Српско пјевачко друштво „Гусле” из Мостара су посетиле сарајевско друштво „Слога” 1896. Приређени  заједнички концерт два друштва у сали Циркуса био је маскирана манифестација заједничке акције Мостара и Сарајева према Аустро-Угарској власти. Два друштвена одбора су на тајним састанцима којима је присуствовао и народни првак Војислав Шола са још неколико угледних људи из Мостара направила споразум у погледу заједничке акције у свим пословима српског народа. После ослобођења и уједињења 1918. друштво је наставило свој рад.

Главна годишња скупштина П.Д. Слога” у Сарајеву одржана је 24.9.1933. За почасне чланове изабрани су патријарх Варнава, Дабро-босански митрополит Петар и бан дринске бановине Поповић. Друштво је имало 63.000 динара примања и 55.000 динара издатака. Уз извршујуће чланове друштво је имало 345 чланова, а хор је имао 37 чланова и 24 чланице. За нову управу изабрана је са два гласа већине листа Милутина Поповића. Друштво је приређивало заједничку турнеју са српским-муслиманским друштвом “Гајрет”.  Друштво је почетком маја 1934. приредило турнеју по северним крајевима Југославије у градовима : Сомбор, Суботица и Нови Сад. Главна скупштина друштва „Слога” одржана је 15 октобра 1935. Изабран је нови Управни и Надзорни одбор. На  I седници од 16  октобра 1935. одбори су се конституисали. У Управном одбору били су председник Милутин Поповић, професор у пензији. Подпредседници :  Урош Ћовић, инспектор просветног одељења Кр. банске управе и Милан Поповић, бански саветник. Секретар  Јово Поповић, учитељ на раду код  просветног одељења Кр. Банске управе; Благајник Душан Обрадовић, приватни чиновник; Домаћин : Симо Тодоровић, обућар; Архивар Славко Врлец, општински чиновник;  Чланови одбора били су Богдан Самарџић, наставник грађанске школе, Светистав Докић, банковни чиновник; Ђоко Мицић, кројач,  Бошко Ћолаковић, поштански чиновник и и Ацо Хаџи-Стевић, банкарски чиновник; Надзорни одбор Председник : Марко Марковић, директор добровољачке задруге. Чланови одбора : Бојо Хаџи-Дамјановић, професор и Десимир Скочајић, трговац.

Српско пјевачко друштво „Слога” из Сарајева са хором од 60 чланова, приредило је у мају 1936. турнеју по Босни. Одржало је концерте по свим већим босанским градовима. Свечани дочек био је у Бања Луци. Са станице су пошли у парк бана Милосављевића  и на споменик Петра Кочића положили венац. Секретар  „Слоге” Јово Попадић је том приликом одржао говор. После подне чланови друштва отишли су заједно са члановима бањалучког певачког друштва  „Јединство” на гробље да присуствују помену на скупном гробу „велеиздајника” који су за време Првог светског рата умрли у бањалучкој казнионици. Увече приредила је „Слога” у Бања Луци концерт. На иницијативу „Слоге” у Сарајеву поведени су преговори са Српским пјевачким друштвом „Гусле“ у Мостару, да би оба друштва прославила заједнички 1938. 50-годишњицу свог културног рада. Посебан одбор, изабран из редова певача оба друштва требао је да утврди детаље заједничке прославе. Српско пјевачко друштво „Гусле“ у Мостару одржало је 15 фебруара 1938. своју главну годишњу скупштину на којој је одлучено да друштво 1938. прослави заједно са  друштвом „Слога” из Сарајева  50-годишњицу свог опстанка и деловања од 25 до 28 јуна 1938. Војка Џинић ми је изјавила да је Јово Поповић био школски друг Војислава Бесаровића и сарадник при оснивању Сокола у Сарајеву.

Главна скупштина друштва одржана је 13 септембра 1936. у Сарајеву. Изабран је нови Управни и Надзорни одбор. На седници од 17 септембра 1936. одбори су се конституисали. У Управном одбору били су председник Милан Поповић, начелник Опшег одељења Кр. банске управе; Подпредседник Урош Ћовић, управник државне штампарије и Радослав Ђорђевић, трговац. Секретар Јово Поповић, учитељ на раду код  Кр. Банске управе; Благајник  Бошко Ћолаковић, секретар Дирекције пошта; Домаћин Симо Тодоровић, обућар; Архивар Славко Врлец, општински чиновник; Чланови одбора били су Богдан Самарџић, наставник мушке грађанске школе, Бошко Петровић, професор др. Реља Кашиковић, лекар, Ђоко Милић, кројач, Милан Тавањ, чиновник Државне хипотекарне банке. Надзорни одбор Председник Марко Марковић, директор добровољачке задруге, чланови одбора Десимир Скочајић, колектор и Богдан Мандрапа, чиновник градске штедионице.

Мјешовити хор Дубровачког српског пјевачког друштва „Слога“ отпутовао је 1938. у Мостар на прославу педесетогодишњице друштва „Гусле“ из Мостара. Путем су им се придружили пјевачка друштва из Котора, Херцегновога и Требиња. На прославу је дошло 11 српских пјевачких друштава. Поворка пјевачких друштава, на челу са соколском музиком и пјевачким друштвом „Јединство” из Котора била је одушевљено поздрављена од грађана Мостара. Положени су венци на гроб Шантића и Ћоровића. Одржана је свечана академија. У вече је био одржан концерт. Прву тачку концерта државну химну и последњу „Ој Словени” певали су заједнички сви певачи, њих око 600.  Друштво  „Слога” у Сарајеву приликом оснивања и рада морало је да савлађује проблеме, али нису посустајали.

 

Саша Недељковић – историчар

 

 

ПОСТАВИ ОДГОВОР

молимо унесите свој коментар!
овдје унесите своје име