На VI  слету у Прагу у поворци учествовало је  25.000  сокола словенских народа. Слетски дани били су 26-30 јуна 1912. Слетом је била прослављена 50-годишњица рада чешког соколства. Заједничке вежбе вежбало је 11.200 чланова, а наступило је 5.458 чланица. Учествовао је и нараштај и деца. На слету је изведена слетска сцена : Атина после маратонске битке. Из Београда је учествовало на слету једно одељење Београд-Матице. У Прагу је  VI слет био I Свеславенски слет. У поворци је било 17.712 чланова и 4.157 гостију. Вежбало је 10.120 чланова и 5.450 чланица.

Српски соколи из свих српских крајева су иступили на слету у Прагу 1912. под заставом Савеза соколских друштава „Душан Силни”  и вежбали заједнички вежбу ослобођења и уједињења, која је симболично приказивала ропство под туђином, раскидање ланаца и ослобођење и уједињење са браћом из Србије и Црне Горе.   Говорећи о значају Соколског слета у Прагу 1912. соколски старешина др. Иван Рибар истакао је : „Слет 1912, шта више, својом важношћу, изазвао је огромну пажњу у иностранству а сама Аустроугарска осетила је у њему једну силу … Тада се Соколство, као представник жеља свих нас, приказало снагом на коју се мора рачунати. И ако са засебним организацијама ми смо у Прагу са Србима из пречанских крајева заједнички наступили. … Соколи из Србије, … нама су необично импоновали. У њима смо гледали снагу, која је била наша највећа вера. … Тада смо осетили да је она наш водич.”

Из Боке Которске стигло је у Дубровник 40 српских сокола 25. јуна 1912. на проласку за Праг. На обали сачекали су их душановци са музиком. Предвођени музиком обишли су град у поворци, поздравивши општину. Заједнички су пошли у Праг са  22  члана „Душана Силног”.  На Свеславенском слету у Прагу 1912. из Српске Соколске Жупе на Приморју било је 65 чланова у свечаном оделу и 35 вежбача. Вођа пута на слет у Прагу био је Јово Секуловић. Својим радом допринео је да соколи из Боке буду још боље запажени на слету. У чланку Максима Злоковића  „Соколство у Боки Которској прије рата” истицало се :  „На овом слету наши су соколи добили још више подстрека и воље за рад, те су повративши се кући приступили соколском послу са још више полета.” На слету у Дубровнику 1913.чланови Српске Соколске жупе на Приморју извели су просте вежбе, засебну тачку Срба са  Свеславенског слета у Прагу 1912.

На Свесловенском слету у Прагу 1912. српски соколи из свих српских крајева наступили су заједно и вежбали заједнички вежбу ослобођења и уједињења, која је симболично приказивала ропство под туђином, раскидање ланаца и ослобођење и уједињење са браћом из Србије и Црне Горе. Слет  је одржан  пре Балканског рата. Свесловенски слет изазвао је велику пажњу у  иностранству, а  српски соколи добили су још више подстрека да се вративши својим кућама  приступили послу са још више  одушевљења. За слетом су следиле победе у Балканском рату (Кумановска битка, ….).

 

 

ПОСТАВИ ОДГОВОР

молимо унесите свој коментар!
овдје унесите своје име