Самопоуздање је осећање емоционалне сигурности које проистиче из вере у себе, вере у то да ћемо истрајати у нечему, завршити неки пројекат, решити неки проблем, остварити циљ којем тежимо, и изборити се са животним тешкоћама.

Иако нам је важна процена других људи, уколико смо самопоуздани наша слика о себи неће бити тако лако уздрмана уколико нас неко критикује Током развоја долази до јачања унутрашње самоподршке и постајемо мање зависни у односу на процене других.

С друге стране када смо несигурни наша слика о себи бива лако пољуљана мишљењем и коментарима других што се у понашању може испољити као понизност, резигнираност, повлачење, или супротно агресивност.

Знаци здравог самопоуздања су оптимизам, издрижљивост, амбиција, независност, толеранција, способност за решавање проблема…

Знаци нездравог самопоуздање су сигурност у себе као поза, хвалисање, цинизам, агресивност, жеља да се контролису други и да се има моћ над другима…

Мањак самопоуздања можемо препознати кроз претерану љубазност, неисказујивање сопственог мишљење, страх од себе и других, претерана самокритичност, одлагање обавеза…

Самопоштовање је позитивно вредновање себе и поштовање сопствених особина и квалитета. Неки људи су несвесни да поседују одређене квалитете, а неки су свесни,али их не вреднују довољно.

Извори самопоштовања су прихватање свог физичког изгледа, оптимизам, вера у сопствене способности, осећај да смо своји и да имамо слободу да изразимо себе.

Неки од непријатеља самопоуздања су изложеност стресу и субјективна процена да се не може изадји на крај са животним догадјајима, изложеност критици и исмејавању, недостатак подршкеи похвале, неиспуњавање стандарда сопствених или тудјих, породични емоционални или проблеми на послу, осецање одбачености.

Када немамо довољно самопоуздања, не испробавамо нове ствари, не примећујемо позитивне коментаре и похвале, избегавамо рад да не бисмо погрешили или претерујемо у раду, у сваком случају осиромашујемо богатство свог живота.

Самопоуздање се вежба и развија. Постоје разне терапијске технике помоцу којих се то постиже.

 

 

Драги читаоци, да бисте нас лакше пратили и били у току, преузмите нашу апликацију за АНДРОИД

euromedic.rs

ПОСТАВИ ОДГОВОР

молимо унесите свој коментар!
овдје унесите своје име