Шпански сликар Салвадор Дали /1904-1989/, ексцентрик високог стила, један од највећих сликара 20. века, који је уздрмао темеље сликарства, умро је на данашњи дан 1989. године.

Прошао је кроз фазе футуризма, кубизма и апстрактног рационализма, да би се приклонио надреализму, увек с цртежом изведеним до перфекције.

Сликао је ирационалан и фантастичан свет снова и халуцинација.

Тридесетих година је насликао дела која су изазвала шок:  „Горућа жирафа“, „Предосјећај грађанског рата“…

Радио је и као костимограф и сценограф у филмовима земљака Луиса Буњуела „Андалузијски пас“ и „Златно доба“. Написао је аутобиографско дјело „Тајни живот Салвадора Далија“.

Дали је један од најзначајнијих умјетника 20. вијека, а често га називају и великим мајстором надреализма. Његова умјетничка дјела показала су да је он један од најкреативнијих сликара свог времена.

Далијева честа тематика је свијет простора, пијанства, грознице и религије.

Овај славни сликар је читавог живота вјеровао у своју посебност. Једни су га сматрали генијем, док су други говорили о њему као поремећеном егоцентрику, чија дјела немају никакву вриједност.

Мада су га шпански ликовни критичари сматрали за надобудног и неталентованог шарлатана, популарност и продајна цијена његових дјела непрестано су расли.

Данас, светски колекционари плаћају милионе долара како би у својој колекцији имали бар једну Далијеву слику.

Оно што Далија издваја од осталих умјетника и што га чини посебним јесте његова необична личност. Био је геније на граници лудила. Његове карактерне особине, егоцентричност, депресивност и мазохизам јасно се виде у његовим дјелима.

Срна

ПОСТАВИ ОДГОВОР

молимо унесите свој коментар!
овдје унесите своје име