Шта је то Божанска Литургија? У време Литургије ми, у личној пракси и искуству, сазнајемо сазнајемо да је Богу Живоме могуће приближити не само теоријски – у мислима или речима, већ читавим својим бићем, обнаженим, немоћним, вапијућим за спасењем. Учествујући у Светој Литургији ми искуствено осећамо, битијно поимамо када цело наше биће, и тело и душа учествују у празнику Христове евхаристијске  Гозбе Царства Божијег. Учествујући у Литургији, ми предокушамо, сада и овде, крајњи циљ свога постојања: живот вечни у Царству Божијем.

На Светој Литургији  силаском Дуга Светога, предложени Дарови, Хлеб и Вино, постају Тело и Крв Христова, којим се причешћујемо на духовно оздрављење и здравље душе и тела, на исцељење од смрт, на приопштење животу Божанском, нествореном  неумирућем, бескрајном.

То евхаристијско претварање земаљских вештастава (материја) – икона је претварања читавог нашег бића и постојања, Духом Светим, у Тело Христово.

Сав мој, и твој, и свачији, живот треба да постане непрестана литургија и евхаристија (причешће, благодарење). Све што имам, све своје радости и жалости, сав свој живот, сву своју љубав и трудове, своју супругу и децу, сва своја пријатељства – све ћу то пренети благодарно Христу, све ћу то привити уз Христа. Тада ће, и само тада и у њима бити Христос.

Свему у животу треба приступати евхаристијски, благодарно: “ Твоје од Твојих Теби приносећи од свега и за све!“ Све своје треба приносити Богу на благодарно уздарје.

 

Из књиге Духовни живот у свету без Христа

ПОСТАВИ ОДГОВОР

молимо унесите свој коментар!
овдје унесите своје име