У ПРЕТХОДНИМ редовима, показао сам какве су биле велике војсковође. Хтео бих још изнети силуету једног команданта пука чији опис налазим у својим писмима са фронта. Пуковник Загорчић, командант 5. пука, где сам ја био „почасни наредник“, био је прави тип оне храбре генерације војника који су створили Краљевину Срба, Хрвата и Словенаца.

Писмо од 25. маја 1918. године. „У Солуну и у Вардарској долини већ је врућина као што је код нас усред лета. Безбројни аутомобили и ауто-камиони дижу у вароши и њеној околини дебеле облаке прашине који чине да, из далека, варош изгледа да ишчезава под једним велом жутог дима. Али на планини је пријатно, и највећи део српског фронта управо се налази на планини чији врхунци имају више од 2.000 метара.

Јутрос сам напустио своју алпинску колибу, неку врсту малог блокхауса из Фар Веста, да посетим 5. пук који чува један важан, тежак и кршевит положај. Крећем у друштву с једним пријатељем официром, на коњу, кроз борову и јелову шуму, прилично проређену војничком секиром. Како је ова шума била лепа прошле године! Ту су једва продирали сунчани зраци. Данас она изгледа мршава и пањеви од некадашњих величанствених стабала тужно умиру под маховином и жбунићима боровнице, које ће сунце да сагори. Рат не чини само огромна зла човечанству, од њега такође пропадају шуме!

ОНДА напуштамо јеле да се упутимо једном врло стрмом косом, обраслом буквама и засејаном огромним стенама. Наш ордонанс узима наше коње и ми почињемо да силазимо или, боље, да се клизамо по масном хумусу и трави пуној росе. За неколико минута ми смо пред једном великом стеном. Заобилазимо је и налазимо се пред љупком баштом, врло малом и затвореном вратима која су сва покривена јеловим грањем. На неколико метара, мала дрвена кућица која се крије под наднесеном стеном. Пред њом један хладњак, покривен зеленилом и кроз њега човек може да ужива, кроз буково грање које чини овај стан невидљивим за непријатељске очи, у једној дивној панорами која обухвата један велики део фронта.

 

 

Арчибалд Рајс

Новости

ПОСТАВИ ОДГОВОР

молимо унесите свој коментар!
овдје унесите своје име