Напади на цркве, свештенство и вернике Eтиопске Тевахедо Цркве знатно су се повећали од августа 2019. године, и случајеви насиља над етиопским хришћанима остају некажњени, каже јеромонах Стефан (Игуманов), секретар за међухришћанске односе Одељења за спољне послове Московске Патријаршије.

„Прогон етиопских хришћана чланова традиционалне Цркве ове земље догађа се у одређеним областима и периодично у главном граду Адис Абеби. Влада Етиопије, на чијем је челу премијер Абиј Ахмед Али, улаже значајне напоре да реши ову ситуацију. Он жели да овиме одговор и на захтев Руске Православне Цркве и лично патријарха Кирила, који му је послао писмо у децембру прошле године,“ изјавио је о. Стефан објаснио за РИА-Новости.

Према информацијама овог Одељења, нетрпељивост почива на традиционалним међуетничким сукобима између народа Оромо и народа Амхара и Тиграј, али стране у питању премештају сукоб на религијски план провокацијама које усмеравају екстремистичке акције против Етиопске Цркве.

„Ови напади још нису престали и није било казне за оне који су одговорни за крваве масакре хришћана“, прокоментарисао је јеромонах.

Одређене снаге су заинтересоване за дестабилизацију стања у земљи и на тај начин покушавају да подрију једну од главних установа етиопске државе – Етиопску Тевахедо Цркву, додао је он.

„Циљ напада су очигледно хришћани и Хришћанска Црква. У исто време, страна која врши те нападе не идентификује се јасно на верској основи,“ истакао је о. Стефан.

У овој ситуацији је веома важно међународној светској заједници изнети истините информације о угњетавању хришћана у Етиопији, сматра Руска Црква, јер иначе прогонитељи хришћана имају осећај некажњивости.

У јесен 2019. године напади на цркве и манастире и убиства свештеника и верника, понекад током богослужења, били су усредсређени на провинцију Оромију и одатле су се проширили почетком ове године. На градилишту једне нове цркве извршен је брутални масакр –  на десетине је погинулих и стотине повређених.

Од јула Етиопију је уздрмала серија протеста после убиства популарног певача и опозиционог лидера Хачалу Хундесе. Екстремисти поново имају на мети вернике Цркве Тевахедо, који су често пребијени на смрт управо на улици, изјавио је о. Стефан и додао да друге конфесије нису предмет напада.

Представник Одељења за спољне цреквене односе приметио је да постоје протестантски проповедници иза којих стоје Сједињене Државе, а који воде агресивну мисију међу традиционалним хришћанима Цркве Тевахедо, тврдећи да је то нека туђа деноминација у Орому, што је поптуно нетачно.

превод редакција Чудо

Извор: Orthochristian

ПОСТАВИ ОДГОВОР

молимо унесите свој коментар!
овдје унесите своје име