Шеф Синодског одељења за односе Руске цркве са друштвом и мас-медијима Владимир Легоида напао је Васељенску патријаршију поводом састанка Мајка Помпеа са грчким премијером Киријакосом Мицотакисом.

Конкретно, Легоида је изнервирала изјава Микеа Помпеа о споразуму „да се размотри могућност ближе сарадње ради превазилажења изазова које је Русија поставила кроз активности малигног утицаја попут покушаја кооптирања православне цркве“. На његовом телеграмском каналу објављена је иронична порука против шефа америчке дипломатије и Васељенског патријарха.

„Америчка дипломатија је искрена због своје једноставности: користећи Фанар за своје сврхе од послератних година, намерава да се „бори против утицаја“ било које друге државе која не жели да попусти вољи Стејт департмента која долази из уста цариградског патријарха.

Осврћући се на украјинско питање аутокефалије, Легоида прави каламбур на руском говорећи: „Колико кошта мешање у унутрашње ствари Украјине када су САД, заједно са Цариградском патријаршијом, створиле квазирелигиозну структуру да би оствариле „добру сврху“, политички утицај, који је инфицирао хиљаде украјинских верника“.

 

 

 

Са енглеског превела Редакција ЧУДО

Драги читаоци, да бисте нас лакше пратили и били у току, преузмите нашу апликацију за АНДРОИД

orthodoxtimes.com

ПОСТАВИ ОДГОВОР

молимо унесите свој коментар!
овдје унесите своје име