Сучавски архиепископ Калиник понудио је декалог за новинаре поводом обележавања годишњице националног песника Михаја Еминескуа.

Десет правила састављено је у контексту 174. годишњице рођења румунског националног песника и новинара Михаја Еминескуа.

Декалог за новинаре:

  1. Као анђели, гласници Божији, постаните апостоли комуникације да би Његова милост употпунила ваше дело.
  2. Промовишите истину и немојте дезинформисати из наивности, недовољног знања или зле намере, свесни да ћете на Судњем дану одговарати за сваку испразну реч.
  3. Изражавајте се критички, али разумно, елегантно и непристрасно, тако да ваши поступци служе конструктивној сврси и помажу у формирању релевантних гледишта.
  4. Жестоко одбацити било какву форму дискриминације, обезбеђујући притом да слобода мишљења и изражавања не буду потиснути тим начином. 
  5. Увек будите непристрасни, поштени и лојални принципима новинарства, строго се придржавајући деонтолошких стандарда ширења информација.
  6. Немојте искривљавати информације. Не изражавајте се пристрасно и уздржите се од вређања достојанства других. Уместо тога, понашајте се професионално и искрено.
  7. Успоставите позитивну репутацију својим етичким и професионалним понашањем; избегавајте злоупотребу, клевету, манипулацију, сензационализам, плагијат или било које друге неетичке методе да бисте унапредили своју каријеру. 
  8. Одбаците свако мешање које може да угрози ваше новинарско понашање или активност, чиме компромитујете вашу каријеру.
  9. Не падајте у искушење да непроверене информације пуштате у јавни простор, али увек пажљиво истражите тачност и релевантност свега што објавите у јавности.
  10. Улијте део свог бића у своје писање како би оно заувек било угодно и зачињено сољу. Никада не заборавите да као што је Реч Божија сам Бог, тако је и реч човека сам човек.

 

 

 

 

Са енглеског превела редакција Чуда

 

basilica.ro/en

ПОСТАВИ ОДГОВОР

молимо унесите свој коментар!
овдје унесите своје име