Пре 53 године, на Божић 7. јануара 1970. године у Чачку, рођен је архимнадрит Методије, старешина манастира Хиландара. Родитељи су му Чачани, отац Момчило и мајка Милка Марковић, а на крштењу је добио име Владимир.

Након завршене Основне школе “Вук Kараџић” у Чачку учио је у чачанској Гимназији и Техничкој школи. Поред школе, у младости је тренирао кошарку у чачанском “KK Борац” под тренерском палицом познатог Влада Андрића.

Током његовог боравка у Чачку на његов духовни живот нарочит утицај имао отац Сава из манастира Светог Вазнесења. После одслужења војног рока упутио се на студије. Студирао је Електротехнички факултет у Београду и похађао мисионарску школу при храму Светог Александра Невског код проте Љубодрага Петровића. После дугих духовних припрема наш земљак Владимир Марковић се 1994. године коначно упутио у најстарију српску учионицу, у Свети манастир Хиландар. Тамо је најпре био искушеник, а затим монах кога је нарочито запазио и духовно храбрио отац Митрофан Хиландарац”, кажу за РИНУ у Удружењу Чачана у Београду.

У монашку схиму, под именом Методије, 1995. године постригао га је хиландарски игуман Мојсије. Угледни хиландарски старац и духовник Агатон, био је његов дугогодишњи духовни руководитељ. У чин јеромонаха рукоположен је 1997. године. Десетак година обављао је послушање манастирског епитропа, помоћника игумана, а последњих година је по одлуци блаженопочившег игумана Мојсија, био и његов заменик. Од 1999. године је духовник, а једно време примио је у послушање духовно руковођење млађе братије од којих је већину привео монашком постригу.

Председник је Управног одбора Задужбине Светог манастира Хиландара, установе коју је манастир основао 2003. године у Србији ради добротворног рада и бриге о хиландарском наслеђу. Након разорног пожара који је 2004. године прогутао половину Хиландара, јеромонах Методије је добио задужење да руководи подухватом његове обнове.

Након смрти претходног игумана манастира Хиландар, Мојсија Жарковића, братство је оца Методија као јеромонаха 18. априла 2010. године изабрало за новог игумана. Устоличен је 16. маја 2010. године. Избором за игумана добио је и чин архимандрита, старешине Светог манастира Хиландара на Светој Гори.

У име Удружења Чачана у Београду, иако знамо да свештена лица не придају превелики значај свом световном рођендану, архимандриту Методију честитамо рођендан уз жељу да још дуго и на најбољи могући начин брине о српском најсветијем манастиру и његовом братству2″, поручују из овог удружења.

Рина

ПОСТАВИ ОДГОВОР

молимо унесите свој коментар!
овдје унесите своје име