Рин Јамасито (16. јун 1857 – 26. јануар 1939) била је јапанска сликарка и иконописац православне вере.
Рођена у сиромашној самурајској породици из Касаме, у петнаестој години напустила је кућу и упутила се у престоницу. Мајка јој је помогла да се упише у традиционалну школу јапанске уметничке гравуре. Наставник јој је био чувени Кунитика Тоехара, један од последњих учитеља јапанског стила.
У уметничкој школи Рин је упознала Масако Јамамуру. Масако је била православне вере и успела је да и Рин заинтересује за православље. Преко Масако, Рин је упознала Николаја Јапанског, њеног духовног оца кога ће Руска православна црква касније канонизовати. Николај Јапански је крстио Рин 1878. године. Рин је добила крштено име Ирина.
Николај је успео да Рин нађе посао у иконописачкој радионици женског манастира у Петрограду. Године 1881. Рин је стигла у Европу и посетила Цариград. Обишла је и храм Аја Софија.
У Петрограду Рин је доста времена проводила у музеју Ермитаж где је имала прилике да види ремек-дела европског сликарства. То ју је инспирисало да се сва посвети иконописању. У томе јој је подршку, преко писама, пружао Николај Јапански.
У иконописачкој радионици провела је 35 година. Рин Јамасито насликала је између 100 и 250 православних икона. Велики број њих уништен је у земљотресу који је погодио Јапан 1923. године и у Другом светском рату.
Икона „Вазнесење Христово“ поклоњена је руском цару Николају ΙΙ Романову током његове посете Јапану. Цар ју је држао у Зимском двору. Данас се икона налази у музеју Ермитаж.
Превео са енглеског Давор Сантрач
Википедиа

ПОСТАВИ ОДГОВОР

молимо унесите свој коментар!
овдје унесите своје име