Dodecahedron

У најновијем Зборнику радова Народног музеја у Београду (XXV) објављен је рад који је посвећен ретком и мистериозном, али и фрагментованом, предмету од бакарне легуре из римског периода. Ради се о додекаедру-правилном дванаестостраничном полиедру, чија намена још увек није разјашњена. Једини овакав предмет са територије Србије данас се чува у Завичајном музеју у Јагодини.

Фрагментовани додекаедар је доспео у Завичајном музеју у Јагодини током 2006. године. Нажалост, реч је о случајно откривеном, али и о делимично очуваном предмету. Према речима проналазача, предмет је пронађен у близини старог гробља у селу Деоници, код Јагодине.

Овај правилни дванаестостранични полиедар (Платоново тело) имао је кружне отворе на петоугаоним странама и украсе у виду концентричних кругова.

Интересовање за додекаедрима постоји нешто мање од 300 година када је члановима 1739. године ученог Антикварног друштва у Лондону приказан први познати примерак, пишеСве о рахеологији. Међу истраживачима различитих области (археологија, математика, астрономија) постоји научна расправа која је њихова намена могла бити.

Намена додекаедра

До сада је познато око 116 мистериозних додекаедара, од којих има неколико целих и боље очуваних. Углавном су налаженим у римским провинцијама у Галији, Британији, Немачкој, а само један потиче из Мађарске. Међутим, у области Медитерана, из непознатих разлога, они изостају.

Будући да је највећа концентрација додекаедара у западним провинцијама Римског царства, то је неке ауторе навело да преиспитају њихово порекло и да их доведу у везу са Kелтима.

Њихова тежина се креће од 35 до 580 г, а само је један примерак тежак чак 1 кг.

Додекаедри су датовани у период II и III века, али и у IV век. Проналажени су у различитим контекстима-у вилама, на некрополама, у оквиеу војних логора, у светилиштима и слично.

Додекаедри су вековима интерпретирани различито, да представљају свећњаке, мерне инструменте (нпр. мерење пречника кованог новца) или чак астрономске или геодетске инструменте, али и да су служили као делови комплета за игру, украсни или култни објекти са симболичним приказом универзума.

Што се тиче римског додекаедра из Завичајног музеја у Јагодини то је изузетно занимљив и јединствен примерак са територије Србије. Аутор је у свом раду истакао колико је значајан јер “представља најисточнији налаз тих предмета с простором Римског царства. Њему је, по типу, најсличнији примерак из Боне, као и онај који се још од 1862. године чува у Археолошком музеју у Загребу”, а пронађен је негде у Аустрији.

 

 

Национална географија

ПОСТАВИ ОДГОВОР

молимо унесите свој коментар!
овдје унесите своје име