Модерни живот подразумева да је део нашег живота се пренео у дигитални простор који није опипљив али је веома реалан. Млади су своју когницију и свој идентитет почели да креирају паралелно и у реалном, физичком свету, тако и у дигиталном, сајбер свету. Дигитални идентитет је веома битан младима, а у неким ситуацијама је битније одржати правилну слику о себи у дигиталном свету, него што је то у реалном. У овом тексту се бавимо ризицима којима су млади изложени користећи интернет. Не желимо да се инквизиторски односимо према интернету, посебно пошто смо свесни користи интернета, само желимо да укажемо на ризике који су стварни. Већ смо поменули да је идентитет младих подељен на реални и дигитални.

У периоду када млади уче да креирају своје ставове и да кроз то дефинишу себе, интернет може бити опасан пошто може да им пружи погрешне информације. Млади нису способни за добру критичку анализу и да добро одвоје изворе информација. У пракси се срећемо са незадовољством деце својим физичким изгледом и својим статусом зато што покушавају да се поистовете са личностима са друштвених мрежа.

Порнографија је следећи ризик са којим се деца сусрећу. У периоду када деца почну да дефинишу своју сексуалност и да истражују секс порнографија може бити спутавајућа. Деца у том периоду истражују и желе да науче о сексу што више, а порнографски садржаји могу бити збуњујући кроз приказивање одређених фетишистичких и патолошких ситуација као пожељних. Поред тога, могу да утичу на стварање једне сексуалне неадекватности код младих која може водити избегавању ступања у односе. Агресивни и бизарни садржаји су посебна тема о којој се не прича превише. Деца која претражују интернет могу да буду изложена садржајима који могу да их озбиљно узнемире или да их подстакну на понашање које није пожељно.

Разне слике и снимци мучења и убијања животиња, људи, слике и снимци повреда и других бизарности су доступни на интернету и није пожељно да млади њима буду изложени. Педофилија је велики ризик са којим се наша деца могу срести на интернету. Сведоци смо у медијима да педофили користе разне начине да комуницирају са децом – да се представљају као њихови вршњаци, да им подилазе, да се постављају као њихови пријатељи, а онда да то искористе да дођу до слика, снимака и у најгорем случају физичког контакта са децом.

 

 

Драги читаоци, да бисте нас лакше пратили и били у току, преузмите нашу апликацију за АНДРОИД

euromedic.rs

ПОСТАВИ ОДГОВОР

молимо унесите свој коментар!
овдје унесите своје име