На археолошком локалитету Виминацијум пронађен је редак артефакт о чијој се намени мало, односно ништа не зна. Пре више од 10 година спроведена археолошка ископавања унутар амфитеатра донела су ретко откриће римске лампе од теракоте у облику гладијаторског шлема. Светиљка се датује у почетак II века и поклапа се са периодом развоја града и раног коришћења амфитеатра. Откривени предмет је, до недавно, био непознат модерној Србији.

Археолози су анализирали фрагментовану лампу и упоредили са другим лампама са територије Римског царства како би утврдили процес производње, порекло и тип лампе. Поред тога, успели су да је реконструишу. Резултате својих истраживања објавили су у словеначком часопису за археологију Археолошки вестник 66 из 2015. године.

Римске гладијаторске игре

Римске гладијаторске игре (мунера гладиаториа) имале су важну улогу у животу Римљана. Њихов значај био је далеко изнад пуког спектакла и биле су више од дивљачке и бруталне забаве за изопачене цареве и гомиле гледалаца жељних крви и зноја. Гладијаторске игре су биле облик ритуала, а тиме и средство комуникације. Гладијатор је био и идеалан агент заједнице и њена жртва, а гладијаторска борба је била оличење римских друштвених вредности, верске праксе и националног идентитета. Значај ових спектакла огледа се у бројним приказима гладијатора и њихове опреме на разним предметима од различитих материјала.

Порекло римских лампи у облику гладијаторских шлемова

Римске лампе у облику гладијаторских шлемова су изузетно ретки археолошки налази. Познато је само 28 примерака, као и један калуп са територије Римског царства.

Гладијаторске лампе у облику шлемова гладијатора најчешће су проналажене на некрополама. Стога је ова из Виминацијума посебно занимљива јер је њено место открића амфитеатар.

Иако још увек није извесно где су се налазиле радионице лампи у облику шлемова, претпоставља се да су висококвалитетне лампе у облику шлемова гладијатора произведене у северној Италији.

Вероватно је и лампа из Виминацијума увезена из северне Италије. Према контексту налаза и датовању сличних примерака лампа се може датовати у прву четвртину II века нове ере.

Откриће и изглед лампе у облику гладијаторског шлема

Фрагментована лампа у облику гладијаторског шлема откривена је 2010. године у пределу цавеа северно од источног улаза у амфитеатар. У римско доба cavea  (латински за “ограђени простор”) односила се на седишта римских позоришта и амфитеатара.

Пронађена је у близини три мале фреско украшене структуре окружене дрвеном земљаном површином и вероватно је у вези са њима. Место открића указује на култно место за гладијаторе, које се могло очекивати у амфитеатру.

Сачувани горњи део лампе обухвата фрагменте резервоара, диска и обода у облику гладијаторског шлема. Сачувани делови куполе шлема и вертикални обод на предњој страни прекривени су урезима који подсећају на љуштуре. Раме лампе ширине 26 мм, обликовано као штитник за врат шлема, носи богату рељефну декорацију која приказује винову лозу. Иза млазнице се може разликовати део визира. Има две урезане вертикалне линије у средини и три рупе (пречника од 5 до 6 мм) избушене дуж линија које представљају отворе за очи.

На десној страни лампе, на унутрашњој страни обода, идентификована је једна мала шупљина као остатак једног од држача перја који се обично налази на гладијаторским шлемовима.

Познато је да велики број гладијаторских лампи није коришћен, односно да нису пронађени трагови уља и паљења у њима, стога би се њихова функција могла само претпостављати.

Аутори рада су закључили да нема доказа да је лампа са Виминациума икада била упаљена, па се може претпостављати да је можда била замишљена као вотивни прилог који ће бити посвећен и запаљен у светињама.

Римска лампа у облику гладијаторског шлема се чува у Археолошком парку Виминацијум.

 

 

Све о археологији

ПОСТАВИ ОДГОВОР

молимо унесите свој коментар!
овдје унесите своје име