Пратећи проглашење „Теслине године, Теслиног народа“ и почетак стретешке кампање српске дипломатије са слоганом „Тесла – Енергија мира“, Удружење књижевника Србије се придружило обележавању осамдесетогодишњице културе сећања на Теслу. Тим поводом, у Свечаној сали УКС-а ће се одржати трибина „Књижевна беседа о Николи Тесли“.

Удружење књижевника Србије, у сарадњи са Министарством спољних послова, организује репрезентативну трибину под називом „Књижевна беседа о Николи Тесли“, чиме ће ово најстарије еснафско удружење са традицијом дугом 118 година, подржати пројекат „Теслина година, Теслин народ“, односно почетак стратешке кампање српске дипломатије чији је слоган „Тесла – Енергија мира“.

Госте ће поздравити Милош Јанковић, председник  Удружења књижевника Србије.

Ова трибина ће уједно бити уздарје Удружења књижевника – Дану државности Србије.

О Николи Тесли беседиће академик Матија Бећковић, Aмбасадор др Љиљана Никшић,  национални координатор обележавања „Теслине године, Теслиног народа“ ТЕСЛА – ЕНЕРГИЈА МИРА,  Министарства спољних послова Републике Србије.  У програму ће учествовати и други гости: драмски уметници Милан Михаиловић Цаци и Лепомир Ивковић, Хор „Краљица Марија“ и сестре Гобовић.

Биће ово прилика и да се представи литерарна даровница посвећена Николи Тесли под називом „Тесларица“, чију прву страницу отвара песма Јована Јовановића Змаја, песника којем се Никола Тесла дивио и чијих је неколико песама лично превео. Током програма, Чедомир Ковачевић Чеков ће представити своје животно дело „ТеслинУМ – Светионик човечанства“, чију ће макету поклонити Музеју српске дипломатије.

„Књижевна беседа о Николи Тесли“ ће се одржати у Свечаној сали УКС-а, у Француској 7, у Београду, у четвртак, 16. фебруара, са почетком у 12 сати, а уредник Трибине је Видак М. Масловарић.

За Удружење књижевника Србије, 2023. година ће бити значајна и по јубиларним 60. Београдским међународним сусретима писаца који ће се одржати крајем октобра када  се очекује долазак неколико светски познатих књижевника који ће додатно поспешити планиране активности УКС-а од стратешког значаја за афирмацију Србије и 75 година објављивања „Књижевних новина“, гласила УКС.

 

 

УКС у сарадњи са Министарством спољних послова

ПОСТАВИ ОДГОВОР

молимо унесите свој коментар!
овдје унесите своје име