У свом говору прошле суботе, оспоравани белоруски председник Александар Лукашенко упутио је црквама јасну поруку да се уздрже од учествовања у протестима у Белорусији. Председнички избори одржани су пре две недеље на којима је Лукашенко добио 80 одсто гласова, показују званични подаци. Међутим, присталице опозиције одмах су покренуле бројне демонстрације, које тврде да је на изборима дошло до велике преваре. Протести трају већ две недеље и само синоћ на улице Минска су изашле десетине хиљада људи.

Званична Белоруска православна црква, која је у надлежности Московске патријаршије, одмах је честитала Лукашенку на „победи“. Међутим, Католичка црква и неки православни свештеници нису подржали овај став, позивајући на окончање учесталог полицијског насиља над демонстрантима. У ствари, као резултат великих народних демонстрација и става званичне цркве, све је већа бука око стварања аутокефалне цркве у Белорусији, по узору на Украјину.

У свом говору у суботу, Лукашенко је оштро говорио, у суштини, против ових свештеника, завршавајући претњом. Наиме, Лукашенко је рекао: „Изненађен сам положајем наших верских деноминација. Драги свештеници, саставите се и радите свој посао. Људи морају доћи у храмове да се моле. Цркве (православне и католичке) нису за политику „, рекао је Александар Лукашенко, док је упућивао индиректну претњу рекавши:“Не дозволите да вас одметници привуку на своју страну. Неки од вас ће се посрамити свог тренутног положаја. А држава то неће посматрати равнодушно.“

 

 

 

Са енглеског превела Редакција ЧУДО

Драги читаоци, да бисте нас лакше пратили и били у току, преузмите нашу апликацију за АНДРОИД

orthodoxtimes.com

 

ПОСТАВИ ОДГОВОР

молимо унесите свој коментар!
овдје унесите своје име