Из посланице цариградског патријарха Вартоломеја

У овим тешким временима Црква не сме да остане нема у вез са опаком панденимичном болешћу корона-вирус. Све ово је је велики изазов самопожртвовања, пре свега медецинских радника, васпитача и научних радника који се боре да нађу лек. Њихов допринос је немерљив и наше мисли и молитве су са њима. Патријарх Вартоломеј је упутио апел православним хришћанима да буду друштвено одговорни, верни и стрпљиви поштујући мере које су преписали надлежни органи и да остану у својим домовима. Он је рекао да је путовање кроз овај тежак периода сличан путовању Израила кроз пустињу ка Обећаној земљи. Он је рекао да ће ефекат вируса, који ће бити побеђен молитвама и научним средствима заувек изменити наше животе, изражавајући при том уверење да је ово искушење прилика да га учиним бољим.

Из саопштења чикашке митрополије грчке Православне Цркве

Чикашка митрополија грчке цркве је издала сопштење 24.марта у вези са богослужбеним животом верних у ситуацији пандемије изазване корона-вирусом. Истиче се да је основни циљ у овој ситуаци заштити народ,свештенство и суседе од излагања вирусом уз поштовање одредби државних органа. Подсећа се да је још пре једне недеље забрањено одржавање скупова у парохијама, те да у складу са тим службе ће се одржавати без присуства верника којима се препоручује лична молитва. Налаже се парохијама да максимално омогуће верски живот хришћанима посредством интернета. Опела ће се вршити само у присуству чланова уже породице, односно до десет присутних. Крштење ће се вршити само украјњој нужди.

КОВИД-катихеза – пројекат Православне Цркве у САД

У саопштењу се истиче да је потребно поштовати упуства званичних органа и да њихово кршење на бази вере у Бога није адекватан одговор на ансталу ситуацију. Указује се да постојећа криза представља значајну и вишеструку лекцију човеку, светосвним властима и црквеним старешинама. Привремено одвајање црквене заједнице можда може данам помогне да се осмимо у загледамо у себе у овим данима Великог поста, наводи се. Причешће је неодвијива о црквене заједнице и оно не може бити индивидуални чин. Стога, православни хришћани су позвани да наставе пост  уздржавајући се од причести и корстећи ту принудну апсциненцију да се ватреним молитваа приближимо Христи и разгоримо чежњу за светим тајнама.

 

Румунска Праволавна Црква – црквени простори се уступају за медицинске потребе

Румунска Праволавна Црква 24.марта је саопштила да предузима нове мере у вези са ширењем корона вируса. Оне подразумавају да ће се света литургија у свим парохијама служити без приства народа, изузев чтеца. Службе ће бити преношење преко националних средства информисања. У манастирима ће се служити литургије без примања гостију који не припадају манастирским обитељима. Верни се подстичу на личну молитву, читање Светог писма и поштовање молитвеног правила. Свештеници ће на позив парохијана  оваљати духовне разговоре, причешћивање и исповести. Крштења и друге службе ће се служити искључиво у приству највише осам људи. Испвест и причешћивање болесника ће се вршити у сагласности са болничким правилима. Простори у којима су се одвијале социјане активности парохија и манастира биће адаптиране у медицински простор, али саобразно свим хигијенски и заштитним мерама надлежних органа. Свештена лица која су оболела од корона вируса морају о томе обавестити своје претпостављене.

ПОСТАВИ ОДГОВОР

молимо унесите свој коментар!
овдје унесите своје име