Служити Литургију на олтару срца – из обраћања еп. Алексиса витсаидског

Епископство Православне црке увек се залагало да своје вернике води на добру пашу и свеже духовне изворе бринући се како за њихове душе тако и за тела својих верника, по узору на самог Господа (Mт 10:1). То је основно начело којим се руководе и данас у сусрету са ширењем потенцијално смртоносне заразе. У овим неизвесним временима ми упућујемо на Бога као своје уточипте. Корона вирус донеће многе промене у свету, али не смемо се препустити страху, чак иако смо принудно изоовани у својим домовима без могућности да се окупимо на заједничким богослужењима. Позивамо вас да у својим срцима појачате молитве приправљајући их за очишћујуће дејство Светог Духа, сећајући се великог броја светитеља који су периодично били лишени причешћа, али никад нису одустали од молитве служећи литургију на олтару срца.

Патријарх Кирил одобрио текст прозбе против ширења корона-вируса

Његова светост, Патријарх Московски и све Русије, господин Кирил 25. марта одобрио је текст прозбе у опасности ширења смртоносне заразе. Прозба ће се поузности на свакој литургији, а први пут их је проузнео сам патријарх Кирил 22.марта. Раније је у саопштењу Св. Синода поновљено да РПЦ неће напустити свој народ и ускратити му службе, предма да верницима препоручује изолацију, трезвен дух, побожну смиреност и супростављање паници.

Према саопштењу од 26.марта, Црква Гроба и Васкрсења Господњег остаје отворена за све три заједнице које у њој служе. Ипак, оно што је битно да постоји теденција смањивања броја верника који ће моћи да приствују службама, због пооштрења мера које прописуу државни органи у циљу спречавања ширења корона-вируса. у том контексту значајно е да ће известан број верника моћи да присуствује само приликом служења Литургије. Свима који би жежели да уђу у базилику препоручује се да оснаже своје молитве Господу и да вапију за заустављање смртоносног вируса који се шири.

Апел Архиепикопије у Канади – прикупљање помоћи за угрожене

Архиепископија Грчке православне цркве у Канади 26.марта је огласила почетак прикупљања помоћи, пре свега заштитних средстава (маски, штитиника за очи и рукавица) за оне којима су оне потребне. У обавештењу се дају и контакт подаци о начину на који је могуће доставити помоћ.

Вирус ће бити побеђен, у принудној изолацији  припремајмо пројекте за време по престану пандемије – патр. Данилеј румунски

Румунски патријарх Данијел је 27.марта у току литургије проузео проповед у којој је истакао снагу значај призивања непобедиве војвоткиње у невољама какве су нас задесиле у контексту ширења пандемије корона-вируса. Непобедива војвоткиња је гаратн да ће вирус бити побеђен. У својој проповеди патр. Данијел је позвао верне да остану усвојим домовима, али да због немогућности присуствовања службама и међусобног заједништва не падају у очајање, већ да ову прилику искористе да ојачају своју унутрашњу веру.

Он је истакао да се не сме дозволити да страх од болести постане психоза или колектвне неуроза. Управо да се то не би догодило, останак у домовима треба да буде позитиван и активан уз упућивање јутарњих, подневних и вечерњих молитава. Ојачати непосредну комуникацију са укућанима, а посредну са ближњима са којима не можемо да будемо у непосредном контакту. Трудити се да охрабримо једни друге, и спремати позитивне пројекте за крај епидемије.

Саучешће папи Франциску због жртава пандемије у Италији –патријарх Вароломеј

Цариградски патријах Вароломеј упуио је 27.марта одвојене поруке саучешћа преседнику Италије Серђу Матарели и папи Франциску. У овоим порукама он изражава наду да ће ширење смртоносног вируса у Италији ускоро престати. Истовременоон је изразио саучешће породицама преминулих. Патријарх се у складу са препорукама надлежних органа налази у изолацији, али је истакао да ће током наредног периода упућивати непрестане молитве за италијански народ.

ПОСТАВИ ОДГОВОР

молимо унесите свој коментар!
овдје унесите своје име