Kада говоримо о великим уметницима углавном причамо о њиховим великим делима. Чувена „Атинска школа“ и друге фреске у Ватиканским полујавним собама, портрети папа Јулија II и Лава X, Мадоне увек се спомену када је реч о Рафаелу Сантију, а да ли знате поједине занимљивости из његовог живота?

Kада говоримо о великим уметницима италијанске ренесансе, немогуће је да не поменемо Рафаела Сантија. Он је рођен 1483. у Урбину и током свог релативно кратког живота (умро је 1520) успео је да постане најтраженији сликар у Европи и један од најутицајнијих уметника свих времена.

Његова дела као што су Атинска школа, Сикстинска мадона и Галатејин тријумф и даље изазивају дивљење свих оних који имају среће да их виде уживо, а име њиховог аутора стоји раме уз раме са Микеланђелом, Леонардом, Јаном ван Ајком и другим мајсторима ренесансе у историји уметности.

У наредним редовима ћемо вам открити 5 занимљивих чињеница које можда нисте знали о овом великом сликару

Његов отац је био сликар

Рафаелов отац, Ђовани Санти, такође је био уметник. Он је био дворски сликар у Урбини, који је имао задатак да слика портрете чланова двора и религиозне слике. Ђовани је умро када је Рафаело имао свега 11 година, тако да је мало вероватно да је он стигао да пуно научи о сликању од свог оца. С друге стране, нема сумње да је од малих ногу од њега научио да цени праву уметност.

Рафаелов учитељ је био мајстор ране ренесансе

Са 17 година, Рафаело је већ поседовао довољно вештине да отвори своју радионицу. У то време, међутим, пракса је била да млади сликари прво неко време раде за признате старије сликаре. Из тог разлога, он се 1498. преселио у Перуђу, где је наредне две године радио за најпознатијег сликара у овом граду, Пјетра Перуђина. Занимљиво је да је управо Перуђино добио задатак од папе Јулија ИИ да ослика собе у Ватикану, али је на крају ипак морао да препусти овај посао свом ученику, чији је стил папа више преферирао.

Микеланђело је био његов велики ривал

У тренутку када је Рафаело стигао у Рим 1508, Микеланђело је већ три године радио за папу Јулија ИИ. Млади сликар је радио на својим чувеним фрескама у Ватикану у исто време када је Микеланђело осликавао плафон Сикстинске капеле. То је изазвало велики ривалитет између ова два уметника. Микеланђело није био одушевљен што његов млађи колега добија толико признања за своју сликарску технику и сматрао је да он копира његов стил. Занимљиво је да је Рафаело насликао Микеланђела на својој чувеној фресци Атинска школа.
Он је био веома шармантан

Током детињства проведеног са оцем на двору Урбина, Рафаел је научио како да се понаша у друштву. То му је доста помогло када је касније добијао поруџбине од људи из елитних кругова, али му је омогућило и да оствари добру сарадњу са другим уметницима који су му помагали у његовој радионици. Његов шарм му је, наравно, помогао и да буде успешан у проналажењу љубавница. Рафаело се није женио, али је био у дугој вези са Маргеритом Лути, која је позирала за његов чувени портрет Ла Форнарина.

Рафаело је имао пуно асистената

У Рафаеловој сликарској радионици је било запослено чак 50 асистената. Они су довршавали многе његове започете слике, а неретко су на основу његових цртежа правили слике од нуле. То је била уобичајена пракса у то време, која је Рафаелу омогућила да прихвата нове поруџбине од богатих појединаца и цркве у тренуцима када је још увек био преокупиран започетим делима.

 

 

 

Ситy Магазин

ПОСТАВИ ОДГОВОР

молимо унесите свој коментар!
овдје унесите своје име