Археолози у Јерусалиму открили некад раскошну банкет салу која је највероватније пре 2000 година примала веома важне госте.

Археолози су у Јерусалиму открили некад раскошну банкет салу која је највероватније пре 2000 година примала веома важне госте који су били на путу да посете оближњу Храмовну гору.

Сала је имала две одаје одвојене ходником у ком се налазила величанствена фонтана, коринтским стубови, као и сале у којима су припадници високог друштва могли да ручају на дрвеним софама, сматрају стручњаци, а преноси Дејли мејл.
Археолози претпостваљају да је ова грађевина претходно можда била нека јавна установа, можда градска кућа, пре него што је подељена у три одаје и пре него што је додат базен или ритуално купатило.

Данас се сала налази испод муслиманске четврти у Јерусалиму, а приступа јој се тунелом који пролази дуж западног бока Храмовне горе.
Стручњаци сматрају да је зградом у то време углавном управљало јеврејско руководство града, али да су у њој можда дочекивали и паганске госте.

Шломит Векслер-Бдолах, која је руководила ископавањем, рекла је да зграда датира отприлике између 20. и 30. године нове ере.

„Ово је без сумње једна од највеличанственијих јавних зграда из Периода Другог храма која је икада откривена изван зидина Храмовне горе у Јерусалиму. Зграда, која је стајала дуж улице која води до Храмовне горе, коришц́ена је највероватије за јавне функције“, рекла је Векслер-Бдолах.
Једна од две одаје ове зграде откривена је 1867. године, али тек недавно је пронађена и друга, заједно са ходником.

Ископавањем је откривено да сала, која је сада отворена за јавност, није била у употреби од 7. века.

„Посетиоци локалитета сада могу да виде раскош овог места: две бочне одаје служиле су као украшене пријемне просторије, а између њих је била величанствена фонтана“, рекла је др Векслер-Бдолах.

„Сматрамо да су собе за госте, које су такође служиле и за ручавање, имале дрвене софе које нису сачуване.“

На тим софама гости би могли да се завале и уживају, следец́и обичај Римљана и Грка пре њих.

Дворана за банкете такође је била украшена пиластрима и носец́им стубовима који су на врху имали коринтске капителе.

Ова свечана сала од сада је у редовној туристичкој понуди и посетиоци Јерусалима ће моћи да је обилазе када дођу у посету овом граду.

Храмовна гора
Храмовна гора је свето место за три главне светске религије: хришц́анство, ислам и јудаизам.

То је некадашње место Првог храма, познатог и као Соломонов храм, где се чувао Kовчег завета пре него што су Вавилонци срушили зграду.

На том месту је саграђен скромни Други храм, познат и као Иродов храм, био је јеврејски свети храм, који се налазио на Храмовној гори у Јерусалиму, између око 516. године прије н. е. и 70. године н. Е., а који је уништен од стране Римљана.

ПОСТАВИ ОДГОВОР

молимо унесите свој коментар!
овдје унесите своје име