У име Оца и Сина и Светога Духа.

Драга браћо и сестре, ми се у нашим животима често налазимо у различитим духовним недоумицама, постављамо сами себи питања или нам их други постављају, она питања на која наизглед не можемо да одговоримо, која нас збуњују, која делују контрадикторно, која на известан начин испитују нашу веру. Ако бисмо пажљиво слушали речи Јеванђеља и пустили да Јеванђеље одговара на наше недоумице, видели бисмо како оне, једна по једна, отпадају, како на крају реч Божија разгони сваку таму, и свако незнање, и сваку колебљивост нашега срца. Често размишљамо и говоримо о томе шта ће бити са онима који нису хришћани, шта ће бити са онима који су своје животе провели у неким другим религијама. Тада обично узимамо као пример неке вредне и добре људе који су били муслимани или хиндуисти, па онда покушавамо да својим умом и својим срцем решимо то питање доносећи различите закључке. А да чујемо речи Јеванђеља, кратке и једноставне, бритке у својој искрености, то питање само би се од себе скинуло с дневног реда. У Јеванђељу стоји оно што смо данас чули: „Ко није са мном против мене је, а ко не сабира са мном расипа.“ Шта то значи? Где је Христос данас? Христос је данас вазнети Господ, који је сео са десне стране Бога Оца у слави, али је то само један начин његовог постојања. Христос данас постоји овде и као глава свога тела – Цркве. На духовни начин Христос је и даље присутан међу нама, али не више као појединац, већ сви ми хришћани када се скупимо – заједно чинимо њега присутним. И, ево, Христос је данас овде, међу нама, на више начина. Он је онај коме се молимо, он је онај који ће на олтару ускоро из хлеба и вина бити претворен у Тело и Крв, али је он на још један начин присутан. Духом Светим, сви ми који смо овде, крштени у име Свете Тројице и узидани у живи храм Очев, Цркву, чинимо присутним њега, главу – Христа.

Дакле, онај који је с нама, он је са Христом, и онај који је са Христом, он је с нама. Онај који није с нама, он је против Господа, нема никакву заједницу с њим. Речено је да ће се сваки грех и хула опростити људима, али неће хула на Духа Светога. Шта је хула на Духа Светога? Хула на Духа Светога, браћо и сестре, јесте неверовање. Када неко каже реч на Сина Човечијег, што значи против Цркве, опростиће му се. Зашто? Он ипак верује, само ратује против Бога, али верује. А онај који хули на Духа Светога каже да нема Бога, нема духовног живота, нема ничега. И кад се каже да њему неће бити опроштено, то не значи да је Бог ту поставио границу милосрђа, па сад прашта довде, а не прашта одавде. То значи да њему не може бити опроштено. Зашто? Тамо где нема вере Господ не може да учини чудо јер чудо није насиље, чудо захтева слободну страну. За спасење грешника и праштање грехова неопходна је вера. Вера – то су пружене руке у које треба примити праштање. Па нека смо најгори на свету, а имамо веру – пружили смо руке. А нека смо најбољи на свету, а немамо веру – Бог нема где да спусти своју љубав и своје праштање. Због тога не само да се овај грех неверовања неће опростити него се и не може опростити. Морамо се учити да развијамо своју веру док смо овде, у овом свету и овом животу, да отварамо своје срце за веру, морамо да сабирамо с Господом, да сабирамо са Црквом, да се ми сабирамо у Цркви, да долазимо на света богослужења. Гледајте диван почетак ове седмице, благослов Свете литургије, причешће, молитву. Ви сте освећени, припремљени за све дане који су пред вама. Из Цркве, из тела Христовог, црпете ту снагу.

Нека би молитвама наших небеских заступника, на првом месту наше Свете преподобне мајке Параскеве и светих мученика чије су свете мошти овде – Светог Пантелејмона Великомученика, Светих свештеномученика епископа који су чували Цркву и били побијени за истину и правду Јеванђеља Божијег, Светога Харалампија, и Светог Елефтерија, и великог нашег подвижника и чудотворца Светог Григорија Горњачког, чије се мошти налазе у манастиру Горњаку код Петровца на Млави, а овде се чува велики део његове лобање – нека би молитвама ових светитеља, који се стално радују када служимо Свету литургију и који с нама овде служе и моле се Богу за нас, било дато да и ми сви који овде стојимо и који имамо мале руке вере добијемо велике руке вере. Амин.

ПОСТАВИ ОДГОВОР

молимо унесите свој коментар!
овдје унесите своје име