Када ми, било из равнодушности или страха, испаднемо да не сумњамо, не задајемо питања Богу, лажемо. Бог од нас очекује питања. Њему нису потребне блaгочестиве марионете.
Апостол Тома подсећа нас на ту очигледну истину, да је хришћанин обавезан да сумња: сумња у себе, сумња у свој доживљај Бога, у своју веру у Бога, и у томе апсолутно нема никаквог греха. Јер вера није лаковерност.
Сећајући се народне дефиниције апостола Томе као Неверног Томе , можемо се сетити наше историје са вама, када је управо наш народ, који је светог апостола Тому наградио дефиницијом «неверни», своје неверје пројавио на најстрашнији начин сасвим недавно.
Та лаковерност са којом је наш народ пошао за онима који су га позивали да уништава сопствену Цркву, сопствену земљу, ово се јавља као доказ да му је недостајала способност да у неком тренутку посумња у оне који су му понудили ово лако право на бесчашће. Тако нам је новија историја показала колико је важно искуство светог апостола Томе, поготово што ћемо, ако пажљивије читамо Јеванђеље, открити следеће: апостол Тома не захтева ништа посебно за себе. Већ и Сам Исус Христос , у више наврата појављујући се пред својим ученицима, доказује им да је Он васкрсао, показујући им Своје ране од клинова. Апостол Тома се разликује од своје сабраће апостола само по томе што, не видећи овај доказ, жуди за њим, очекује га и прима од Христа. Ово је веома важна тема у духовном животу хришћана. Када ми, било из равнодушности или страха, испаднемо да не сумњамо, не задајемо питања Богу, лажемо. Бог од нас очекује питања. Њему нису потребне благочестиве марионете, Он чека свако наше питање и спреман је да одговори на сва наша питања. Што је, може бити, и више искушавајуће, саблажњавајуће, али, у суштини, што је наше питање искреније према Богу, то ће Божији одговор на наше питање бити опипљивији. БОГ СЕ НЕ БОЈИ НАШИХ СУМЊИ. Он је спреман да саслуша наше сумње и да развеје све наше сумње.
И свети апостол Тома, у данима када ускршња радост успављује, с времена на време, наше мисли, наша осећања, подсећа нас на тај труд који је пред нама за све наредне године нашег живота. Он нас позива да одговорно и смислено следимо Христа, да живимо у Христу, да размишљамо о Христу, а не да љубимо и верујемо у Њега БЕЗУМНО.

ПОСТАВИ ОДГОВОР

молимо унесите свој коментар!
овдје унесите своје име