У навечерје Патрона Епархије бачке, у недељу, 5/18. септембра 2022. године, у Успенском храму у Новом Саду, вечерње богослужење у молитвеном присуству Епископа осечкопољског и барањског г. Херувима служио је протојереј Петар Тривуновић.

После вечерњег богослужења одржано је предавање у оквиру Госпојинских дана при Успенском храму на тему „Новојављени свети мученици новосадски, шајкашки и бачкиˮ. О светим мученицима бачким говорили су мр Петар Ђурђев, директор Историјског архива Града Новог Сада, и протојереј Владан Симић, секретар Епархије бачке.

На почетку сабрања обратио се протојереј Жељко Латиновић, настојатељ Успенског храма, који је присутнима представио уважене предаваче и указао на значај теме предавања.

У првом делу предавања мр Петар Ђурђев је говорио о страдањима невиног цивилног становништва у злогласном Погрому у Јужној Бачкој, у јануару 1942. године, обраћајући посебну пажњу на саму методологију извршења масовног злочина.

У другом делу предавања протојереј Владан Симић је изнео нека од најпотреснијих сачуваних сведочанстава о злочинима над православним свештенством и верним народом пострадалим у Погрому 1942. године – данашњим светим новомученицима бачким – нагласивши да су та страдања била истоветна са страдањима српског народа у тадашњој Независној Држави Хрватској. На самом крају предавања прота Владан је закључио да је неопходно свагда чувати свест о томе да су – у контексту оваквих страдања какво је било у Погрому у Бачкој 1942. године – жртве увек победници у односу на злочинце, што потврђује пример новојављених мученика бачких, који свима нама треба да буде утеха и подстицај у данашњим временима нових страдања кроз која пролази наш народ.

Извор: Епархија бачка

ПОСТАВИ ОДГОВОР

молимо унесите свој коментар!
овдје унесите своје име