Пошто Грчка православна црква користи Миланковићев календар, Град Солун је прославио свог заштитника и једног од најомиљенијих светитеља у Грчкој и целом православном свету — Св. Димитрија Солунског Мироточивог — 25. и 26. октобра ове године.

Као и обично, литија је обављена ујутру на дан његовог празника непосредно после Литургије.

Поред његових моштију и свете иконе, ове године је у литији ношена и икона Панагија Геронтиса из манастира Пантократор на Светој Гори.

 

Процесијом је началствовао митрополит Сидирокастра Макарије, а присуствовало је још неколико грчких јерараха.

Двадесет и петог октобра увече архијереји, свештенство и народ окупили су се у храму Светог Димитрија да одслуже Велико вечерње за празник Светог Димитрија.

„Емоција је била интензивна док су верници рано похрлили испред цркве да запале свећу и помоле се Панагији Геронтиси и Светом Димитрију да излече ране на телу и души“, пише новинска агенција Ородоксиа.

Двадесет и шестог октобра ујутру је празник Светог Димитрија кулминирао архијерејским Ортром и Литургијом у храму Светог Димитрија преплављеним верницима.

Хиљаде православних верника из целе Грчке и шире дошло је да се поклони драгоценим моштима свог вољеног Светог Димитрија.

ИЗВОР: https://theparadise.ng/thessaloniki-celebrates-its-patron-st-demetrios-the-myrrh-gusher-videos/

ПРЕВОД: Давор Сантрач

Објављено: На Митровдан 2022.

 

ПОСТАВИ ОДГОВОР

молимо унесите свој коментар!
овдје унесите своје име