(Фото Pixabay)

У Великој Британији су отворена 104 писма, послата пре више од 250 година. Били су намењени морнарима француског ратног брода „Галатеа”, који их никада нису добили. Писма никада нису стигла на своје адресе јер их је запленила британска морнарица. У ствари, 265 година касније, случајно их је пронашао у Британском националном архиву истраживач са Кембриџа Рено Морије.

„Погледао сам у кутију само из радозналости и нашао их. Писма су била у три гомиле везана траком, била су запечаћена. Схватио сам да сам прва особа која је прочитала ове веома личне поруке откако су написане”, рекао је Мориер.

Француска пошта послала је писма у неколико војних лука широм земље како би покушала да их испоручи, али безуспешно.

„Галатеа” је допловила преко мора до Квебека, али је на путу „пала” у руке Британцима. Тако су француске власти одлучиле да писма пошаљу у Енглеску, надајући се да ће ипак стићи до својих адреса, али тамо су предата морнарици и више од четврт миленијума су лежала заборављена у фиокама.

Мауриер је тражио имена и порекло свих 181 члана посаде на француском броду и повезао адресе са писцима. Међу онима који су узалуд чекали вести о својим најмилијима био је и потпоручник Луј Шамбрелан.

„Могу да ти пишем целу ноћ. Ја сам твоја верна жена. Лаку ноћ мој драги пријатељу. Поноћ је. Мислим да је време за одмор”, написала му је супруга Мари Дубоск.

Никада се више нису видели. Она је умрла следеће године, а он се вратио у Француску неколико година касније и поново се оженио, резимирао је Би-Би-Си Мауриерове налазе.

Писма су написана током Седмогодишњег рата, у којем су се Француска и Велика Британија бориле на морима за колонијалне поседе и превласт у поморској трговини. Рат је завршен Париским уговором, који је коначно зацементирао британску колонијалну надмоћ и означио пад Француске, преноси „Нова Македонија”.

 

Извор: Магазин Политика

 

ПОСТАВИ ОДГОВОР

молимо унесите свој коментар!
овдје унесите своје име