Предмети који имају вредност, па и уломци из античког периода, биће изнети са налазишта, истражени, конзервирани и припремљени за будућу сталну поставку у Музеју града Београда

После месец дана археолошких истраживања у парку у Влајковићевој улици, на локацији на којој је предвиђена градња подземне гараже, наслућује се да би ту могло да буде значајних налаза из античког доба. Већ је откривена необична римска гробница први пут у нашем граду, лобања из четвртог века, као и правоугаона гробница у којој се налази камена плоча. Пронађени су и остаци из других епоха, из 16. и 17. века, али и они с почетка 20. века.

Покретни предмети који имају вредност, па и уломци из античког периода, биће изнети са налазишта, истражени, конзервирани, рестаурирани и припремљени за будућу сталну поставку у Музеју града Београда, објашњава Јелена Медаковић, директорка ове културне институције.

– Овде није реч само од артефактима из античког доба који су примарни, већ и о предметима из каснијег периода. Уколико се утврди да имају вредност, наћи ће се у сталној поставци, а ако не буду, биће похрањени у студијске збирке које су нама изузетно важне због истраживања – каже Медаковићева.

Она истиче да су изненађени јер су у вишим слојевима нашли остатке римских гробница, али да су се налази поклопили са оним што је приказано на снимцима рађеним уз помоћ георадара.

– Покушавамо да нађемо начин да уђемо у подруме здања из 20. века, која су највероватније порушена у бомбардовању у Другом светском рату. Претпостављамо да ћемо ту наћи занимљиве предмете који ће нашим суграђанима бити интересантни јер потичу из блиске прошлости. Не очекујемо да ћемо у нижим слојевима наћи грађевине из ранијих епоха, да бисмо морали да их у интегралном облику пребацујемо. У случају да их и откријемо, они ће бити сачувани у складу са концепцијом будуће поставке. Инсистираћемо на томе да конзервирамо све што је вредно и занимљиво. Не баш сваки камичак, али највећи део тога свакако – рекла је Медаковићева.

Који још слојеви прошлости града ће бити нађени на простору оивиченом Тргом Николе Пашића, Влајковићевом и Косовском утврђују археолози. Познато је, и то већ дуже време, да ће се подземна гаража радити на овој локацији у оквиру партнерства града са Кинезима о градњи четири подземна паркиралишта у центру престонице (уз гаражу у Влајковићевој, то су и оне у Фрушкогорској, на Студентском тргу и Тргу републике).

Одлука о јавно-приватном партнерству за ова подземна паркиралишта донета је 2017. године у Скупштини града. Тадашња опозиција замерила је да, иако би се изградњом ових гаража добило између 1.800 и 1.900 места, с друге стране ширењем пешачке зоне изгубило би се 1.200 паркинг-места на улици.

У међувремену град је, ипак, расписао јавни позив за ово партнерство, а у јесен 2018. из Старог двора обелодањују да ће партнер у том послу највероватније бити конзорцијум „China Shandong International Economic & Technical Cooperation” и „China Transinfo Technology”, што је убрзо и потврђено. У јуну 2019. званично је потписан уговор о концесији за пројектовање, финансирање, изградњу, управљање и пренос четири подземне гараже. Најављено је да ће концесија трајати 40 година, а партнерство ће подразумевати да град буде носилац права својине над гаражама, а концесионар ће граду накнаду плаћати у складу са динамиком утврђеном Уговором о концесији.

Према првобитним најавама, план је био да се четири гараже изграде до 2021. Али, већ дуже је јасно да ће динамика бити другачија.

План је да се прво гради у Влајковићевој, а онда и гаража у Фрушкогорској, која ће бити подигнута у зони Обелиска. Када би најраније код ње мајстори могли да стигну за сада је непознаница, али како сазнајемо, град још решава имовинскоправне проблеме на овом простору и док се то не реши кинески партнер не може да започне са градњом.

Онда би на ред требало да дођу гараже на Студентском тргу и Тргу републике, али већ дуже је велики знак питања да ли ће се уопште зидати она на Студентском. Јер, како очекују стручњаци, када крену археолошка истраживања на том простору, готово извесно је да ће из утробе града извирити непроцењива античка прошлост наше престонице. Пре годину дана из града су најавили да уколико се открију вредне ископине, одмах ће се кренути у израду пројекта за њихову трајну конзервацију и презентацију. Уколико буде вредних ископина, гаража ће се градити не на Студентском, него само на Тргу републике (испод садашњег „Стакленца”) и у том случају, према последњим информацијама, биће увећан капацитет тог паркиралишта.

 

Политика

ПОСТАВИ ОДГОВОР

молимо унесите свој коментар!
овдје унесите своје име