Књига је је заправо зборник у којем је његов састављач Радмила Тодић Вулићевић успела да сакупи жива сећања савременика и потомака о поједином руском мигранту, или о судбини једне руске породице у Русији или на Космету. На Косову и Метохији се после Октобарске револуције населило неколико стотина Руса различитог социјалног састава интелектуалаца, сељака, племства и поседника. Они су умногоме помогли развој Косова и Метохије градили су пруге, мостове, зграде, хидро и термо електране, оснивали диспанзере, ветеринарске станице. Били су професори који су школовали генерације интелектуалаца који никада нису заборављали своје руске учитеље….

„Прошло је већ сто година од првих насељавања руских избеглица у наше крајеве, а Радмили Тодић Вулићевић је пошло за руком да сакупи толико сведочења савременика и потомака већином већ потпуно асимилованих. Као аутор састављач овог зборника она је начинила прави подвиг. Упело јој је пронаћи, записати и систематизовати вредну грађу, која на специфичан начин из једне неочекиване визуре осликава живот појединца или руске породице, њиховог егзодуса у непознато, тежњу да се пронађе родбина која је остала у Совјетској Русији, њихову ћежњу за родним крајем и поновним сусретом са њим, макар на кратко „туристички“, макар свесни да се током година тај крај у корену променио….. Дирљиво је да су, после неостварених снова својих очева, њихова деца предузимала та далека путовања и трагала за рођацима“ (из рецензије Алексеја Арсењева)

О књизи ће говорити: Александар Гуџић, историчар, Марко Марковић директор Архива Косова и Метохије, мр Живојин Ракочевић директор Дома културе „Грачаница“ и ауторка. Модератор промоције биће Сара Милановић.

Промоција ће бити одржана у уторак 27. фебруара 2024. године у 19 часова у Дому културе „Грачаница“.

 

ПОСТАВИ ОДГОВОР

молимо унесите свој коментар!
овдје унесите своје име