Американац Џон Фротингам изградио је у Србији четири „Американска васпитна дома за ратну сирочад“ после Првог светског рата. Један од њих био је у Врању. Унуци Фротингама и његове супруге, Београђанке Јелене Лозанић, посетили су Врање да би открили нове детаље о прецима.

Иако деду нису упознали, Пјер и Филип о његовом животу знају доста. Баба Јелена причала им је да је њихов предак удомио и одшколовао 600 деце из Врања и околине.

„Имали смо необичан и изванредан дочек у Србији. Умели су да нас приме и то нас је дирнуло. Овде смо да откријемо мало истине о нашем деди“, каже Пјер Делбе, унук Џона Фротингама.

И праунук Марк Делбе дошао је у Србију да би сазнао нешто више о свом пореклу.

„Мислим да је веома важан његов рад, радио је са младима. Дошао сам у земљу моје баке и прабаке“, каже Марк.

Џон Фротингам био је амерички мајор. Због проблема са видом, одишао је из службе и почео да се бави хуманитарним радом.

На једној од добротворних вечера у Њујорку, за време рата, упознао је Јелену Лозанић, која је са Црвеним крстом прикупљала помоћ. Заједно су дошли у Србију.

„Мој деда је био богат и одлучио је да помаже сиромашној деци. У томе су му помогли и многи добри људи из Србије“, каже Филип Делбе.

„Американски васпитни дом“ изграђен је 1918. године. Петнаест година био је отворен за децу, ратну сирочад. На месту садашњег Дома здравља некада је био интернат.

„У те павиљоне, када су деца одрасла, и одшколовала се та ратна сирочад, преселила се врањска болница“, рекао је др Вукашин Антић.

Поред дома у Врању, добротвор Џон Фротингам градио је и у Сремској Kаменици, Београду и Ђевђелији.

„Џон Фротингам је највећи добротвор српски, школовао је неколико хиљада деце, а његова мисија је трајала око 25 година“, каже Томислав Симоновић.

Фротингам је био пуковник у српској војсци, а хроничари бележе и да је више пута био одликован

 

 

РТС

ПОСТАВИ ОДГОВОР

молимо унесите свој коментар!
овдје унесите своје име