Италијански историчар Силвано Винчети тврди да је Леонардо да Винчи на својој чувеној слици „Мона Лизи“ насликао и мост Ромито код градића Латерина у покрајини Арецо, у Тоскани, чији остаци и данас могу да се виде.
О позадини Леонардове слике деценијама се споре историчари уметности, баш као и о идентитету мистериозне Ђоконде. Неки међу њима су били убеђени да је на слици пејзаж с мостом Буријано, близу Латерине, а други да је реч о мосту Бобију у Пјаченци.

Винчети је, међутим, користећи историјска документа, као и савремене фотографије и снимке дрона, закључио да је управо Ромито био инспирација Леонарду када је, почетком 16. века, насликао тај портрет.

У прилог Винчетијевом открићу, како пише „Гардијан“, иде и то што је Ромито имао четири лука, колико се и види на слици, док су и Буријано и Бобио имали више.

Преко реке Арно до данас је преживео само један лук Ромита, а у документима породице Медичи која су пронађена у архивима Винчети је пронашао да је он био једна од прометнијих траса каравана на самом почетку 16 века.

– Баш у том периоду, од 1501. до 1503, Да Винчи је боравио у том подручју, најпре у служби кардинала Цезара Борџије, а потом и Пјера Содеринија, државника из Фиренце – рекао је Винчети.

Мерећи ширину између обала реке и користећи дужину преосталог лука моста, он је потпуно уверен да би тачно четири лука била потребна да се премости река. Зато су, како је рекао, узбуђени и становници градића, јер је Да Винчи насликао и део њихове историје на свом најпознатијем портрету.

 

 

Магазин новости

ПОСТАВИ ОДГОВОР

молимо унесите свој коментар!
овдје унесите своје име