Селекциона комисија америчке награде „Златни глобус“ објавила је званично на свом порталу аналитички текст о филму „Дара из Јасеновца“ у којем се истиче да је реч о причи из једног од највећих логора за истребљење за који је у свету мало ко чуо

 Већина прича из Другог светског рата испричана је из перспективе жртава на основу истинитих сведочанстава, али ретко видимо причу детета из концентрационог логора за који је ретко ко чуо, а Јасеновац је био један од највећих – пише на порталу на почетку приказа филма „Дара из Јасеновца“ редитеља Предрага Гаге Антонијевића.

Приказивање Антонијевићевог филма почеће у биоскопима широм САД почетком фебруара, а поред трке за „Златни глобус“, представљаће Србију и у трци за 93. награду Америчке академије филмске умјетности и науке – „Оскар“, у категорији за најбољи међународни филм.

Текст на порталу goldenglobes.com бави се историјском позадином приче овог филма. Уз разумијевање за српске жртве, у њему се наводи да је о Јасеновцу, иако је био један од највећих логора за истребљење, у свијету мало ко чуо.

– Овим мјестом управљао је владајући усташки режим, Хрватски револуционарни покрет, како су се сами називали. Они су били ултранационалистичка, фашистичка и терористичка група која је обављала прљаве послове хрватске владе, након што су Хрвати склопили пакт са Хитлером, брутално убијајући и мучећи више Срба, Јевреја и Рома него у већини других концентрационих логора – наводи се на порталу.

Потресна историјска сага „Дара из Јасеновца“ на јединствен начин описује борбу, храброст и страдања српског народа током Другог свјетског рата из перспективе десетогодишње дјевојчице Даре, пренио је „Спутњик“.

Ову трагичну причу, написану на основу истинитих догађаја и свједочења жртава рата, гледаоци из Чикага, Даласа, Хјустона, Атланте, Феникса и других већих градова имаће прилику да погледају од 5. фебруара, а нешто касније филм ће се приказивати и у Филаделфији, Детроиту, Индианаполису, Орланду, Кливленду и бројним другим метрополама широм САД.

Филм, који су подржали Влада Републике Србије и Филмски центар Србије, говори о породици разореној смрћу и раздвајањем, од које остају само десетогодишња Дара и њен двогодишњи брат Будо. Дара преузима на себе мисију да заштити и спаси свог малог брата.

– Редитељ се не либи да прикаже злочине који су почињени, као и да скрене пажњу на податак да су Нијемци тражили од команданта логора да „очисти“ локално становништво од Јевреја и Рома, али не и од Срба. На то им је усташки командант логора одговорио да Срби /и Словени уопште/ потпадају под нацистичку категорију „ниже расе“ – истиче се на порталу.

– Ово је први играни филм који разоткрива страхоте Јасеновца и расветљава бесмислене злочине почињене на штету стотина хиљада жртава, од којих су многа била дјеца. И док филм открива ове трагедије, на крају прича причу о преживљавању и отпорности, о снази, храбрости и истрајности – каже редитељ Антонијевић.

Он је раније за „Спутњик“ истакао да је најважније да се прича о том злу исприча коначно и да се ти крици јасеновачких жртава који су 75 година гушени чују што даље.

За глумца Игора Ђорђевића грађење лика усташе Анте Врбана је било тешко и потресно.

– Сматрам да је филм „Дара из Јасеновца“ настао као узвишена и људска потреба за сећањем на многе жртве једног лудила, испричан наративом пажљиво бираним и режираним – рекао је Ђорђевић.

Његов колега Марко Јанкетић игра злогласног команданта логора Јасеновац Макса Лубурића.

– Немам сцену у којој убијам. Ја дајем наређења која други извршавају. Сећам се да су статисти, Роми који су свирали, играли и глумили логораше, били забезекнути оним што су видејли, а то је глума. Замислите како је то изгледало у стварности – рекао је Јанкетић.

Срна

ПОСТАВИ ОДГОВОР

молимо унесите свој коментар!
овдје унесите своје име