На венчању принцезе Викторије Луизе од Пруске, у Немачкој је 1913. године настала фотографија за коју су позирали британски краљ и руски цар, а која и данас збуњује многе.

Руски цар обукао је за ову прилику униформу вестфалских хусара, док је британски краљ оденуо униформу Осме коњице, немачких пукова на чијем су челу били. Неретко се, наиме, у Европи дешавало да монарси добију на управљање део војске неке друге силе, што је част која је припала и двојици чланова утицајних европских династија Виндзор и Романов.

Више од 100 година након што је настала, ова фотографија привлачи много пажње, будући да један од најславнијих Руса и један од најпознатијих Британаца у историји изгледају готово идентично. То, наравно, није случајност и објашњење је веома једноставно – били су блиски рођаци.

Мајка цара Николаја II била је царица Марија Фјодоровна, рођена као принцеза Дагмар од Данске, док је мајка краља Џорџа В била њена сестра Александра од Данске. Дагмар се удала за руског цара Александра III Александровича, а Александра за британског краља Едварда VII.

То Николаја чини потомком Kристијана IX од Данске, а Џорџа потомком и Kристијана IX од Данске и британске краљице Викторије.

Овај снимак није једини који приказује славне рођаке на истом месту. Најчешће су позирали у пажљиво бираној и веома сличној одећи, а неговали су чак и исте браде и очигледно се сретали у више наврата.

Њих двојица су наводно били веома блиски. Због тога и данас збуњује то што краљ Џорџ V није учинио ништа да помогне свом брату од тетке када је овај збачен с трона у марту 1917. године. Британска влада понудила је породици Романов азил, што је довело до незадовољства либерала и лабуриста. Већ наредног месеца, понуда је повучена. Многи историчари истраживали су како је дошло до тога да Николај II Романов изгуби то спасоносно решење, а већина се слаже да је Џорџ V страховао да би Николајева непопуларност у овој земљи могла у Британији да подстакне дизање побуне каква се догодила у Русији. Британски дипломата сер Џорџ Бјукенан наводно је сматрао да би екстремна десница долазак руског цара искористила као „изговор за буђење јавног мњења против нас (власти, прим. аут)“.

Ипак, војвода Мајкл од Kента, унук Џорџа В и рођак данашње краљице Елизабете II, изјавио је у једном интервјуу 2010. године да се његов славни предак надао да би на неки начин могао да га спасе.

„Били су веома блиски“, истакао је он.

Занимљиво, њих двојица нису једини славни потомци Kристијана IX од Данске и краљице Викторије. Њихови наследници данас седе на троновима Белгије, Данске, Луксембурга, Норвешке, Шпаније, Шведске и Уједињеног краљевства Велике Британије. Штавише, данашњи холандски монарси су једини на Старом континенту који не потичу ни од краљице Викторије ни од Kристијана од Данске. Kада је избио Први светски рат, потомци ових владара били су на челу осам европских земаља, због чега је британска краљица названа „баком Европе“, а дански краљ „свекром Европе“. Интересантно је да је Kристијан IX овај надимак делио с Николом I Петровићем Његошем, чијих је пет ћерки било удато за европске принчеве и краљеве.

 

Naconalna Geografija

 

ПОСТАВИ ОДГОВОР

молимо унесите свој коментар!
овдје унесите своје име